Lezuhant egy Apollo Fox típusú kisrepülőgép Kisapostagnál. A szerda este történt légi balesetben két férfi halt meg – tájékoztatta a katasztrófavédelem és a rendőrség csütörtök reggel az MTI-t.

A repülőgép eltűnését csak hajnalban vették észre. (Fotó: Ujvári Sándor, MTI) | © AIRportal.hu

A repülőgép eltűnését csak hajnalban vették észre.
(Fotó: Ujvári Sándor, MTI)

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy a kisrepülőre a Fejér megyei Kisapostag és Baracs között csütörtök reggel bukkantak rá, a dunaújvárosi sportrepülőtérhez közeli kukoricásban. A roncsokat a reptértől légvonalban másfél kilométerre találták meg.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kiss Z. Edward elmondta, hogy az eddigi információk szerint a repülőgép szerda este, még világosban szállt fel, és – még ismeretlen okból – lezuhant. A repülőgépen tartózkodó mindkét férfi életét vesztette. A rendőrség légi közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást.

A Komo-Sky Team Fecbook oldala szerint a balesetben életét vesztette Komócsi Zoltán, a csapat alapítója és tulajdonosa. A Dunaújváros Online értesülései szerint a beleset másik áldozata B. Zsolt volt. A balesetben érintett repülőgép az aviation-safety.net adatlapja szerint a 14-06 lajstromjelű, 140709 gyártási számú Apollo Fox típusú kisrepülőgép volt.

A Komo-Sky Team hivatalos Facebook oldala írta:Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, kik ismerték és szerették, hogy Komócsi Zoltán 2014. 05. 28-án tragikus hirtelenséggel életét vesztette. Emléke szívünkben örökké él.

Komócsi Zoltán halálával a 2013. decemberében alakult Hungarian Tricolors formáció újabb tagját vesztette el a magyar sportrepülés. A Hungarian Tricolors műrepülő csapatot Nádas Tamás műrepülő világbajnok, Európa bajnoki aranyérmes, négyszeres magyar bajnok alapította három társával. Nádas Tamás 2014. március 7-én hunyt el egy qatari légibemutatón bekövetkezett balesetben. A Komo-Sky Team üzemelteti az egyetlen magyar Aero Vodochody L-29 Delfin kiképzőgépet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.


Komolyabb műszaki, vagy repülési hiba

A Kisapostag és Baracs között szerda este lezuhant kisrepülőgép mindkét utasa tapasztalt pilóta volt – mondta a Dunaferr Repülő Klub vezetője csütörtökön az MTI-nek. Loskay László közölte, hogy az Apollo Fox típusú, ultrakönnyű repülőgép a pilóta tulajdonában volt, aki klubjukban is tag volt.

A két férfi szerda este szállt fel – mondta a klubvezető, hozzátéve, a hozzátartozók csütörtök reggel értesítették őt arról, hogy a férfiak nem érkeztek haza. A repülőtéren csak a nyitott hangárt és leparkolt autóikat találták meg. Loskay László szerint „komolyabb műszaki, vagy repülési hiba” miatt következhetett be a tragédia.

Nem volt repterv, de nem is volt kötelező

Forrás: FMRK/Dunaújváros Online

Nem nyújtottak be repülési tervet a Kisapostagnál lezuhant kisrepülő útvonalára, de abban a légtérben arra a repülésre, amelyre a pilóták készültek, ez nem is kötelező – mondta a Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-nek.

Bajkó Erika közlése szerint a szervezethez csütörtök reggel érkezett a bejelentés, hogy a dunaújvárosi repülőtér mellett balesetet szenvedett egy Apollo Fox típusú ultrakönnyű repülőgép. A hatóság eddigi információi szerint a baleset még szerda este történt. Fedélzetén két ember tartózkodott, mindketten életüket vesztették. A két férfi a géppel röviddel napnyugta előtt szállt fel egy rövid repülésre. A hozzátartozók csütörtök reggel kezdték el keresni őket.

Bajkó Erika elmondta, a hivatalos keresés azért nem indult meg korábban, mert a gépre nem nyújtottak be repülési tervet. Igaz, abban a légtérben arra a repülésre, amelyre készültek, ez nem is kötelező – tette hozzá.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet kommunikációs vezetője azt is elmondta: a roncsot közelebbről még nem tudták megvizsgálni, de az „első helyszíni benyomás” alapján a repülőgép járó motorral, meredek szögben ütközött a földnek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!