Lezuhant egy repülőgép az afganisztáni Gazni tartomány Deh Yak megyéjében, tálibok által ellenőrzött területen. A tálibok állítása szerint ők lőtték le a Bombardier E-11A-t, az amerikai hadügy egyelőre vizsgálódik.

Kabultól dél-nyugatra, magyar idő szerint nem sokkal 12 óra előtt zuhant le egy egyelőre ismeretlen repülőgép, a kormányzat helyi szóvivője szerint technikai hiba miatt – írta meg a BBC. Gazni kormányzója, Vahiddula Kalomzaj később azt nyilatkozta, hogy a lezuhant gép nem afgán, hanem külföldi volt.

Bár az első hírek arról szóltak, hogy egy Boeing 737-es repülőgéppel történt a baleset, később olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyen Bombardier Global Express businessjet típus katonai célokra átalakított változatának roncsai láthatók.

A Twitterre utóbb feltöltött videók alapján azonosítható, hogy az amerikai légierő (USAF) 11-9358 oldalszámú, 2009-ben gyártott E-11A típusú repülőgépét érte a baleset.

A Reuters kora délután arról írt, hogy az Egyesült Államok hadügyminisztériuma is vizsgálatot indított az ügyben, de egyelőre nem tudják megerősíteni, hogy az amerikai légierő flottájába tartozott-e a megsemmisült gép. Akkor még azt is kizárták, hogy a gépet – amelyen úgy tudni, legfeljebb 10-en voltak – lelőtték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Később azonban a tálibok közölték, hogy lelőttek egy titkosszolgálati küldetésben résztvevő amerikai repülőt. Zabihulla Mujahid, a tálibok szóvivője közleményében azt írta, a fedélzeten mindenki életét vesztette.

Az Egyesült Államok hadserege szintén a Reutersnek megerősítette, hogy elvesztettek egy katonai gépet, de állításuk szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy lelőtték.

A lezuhant E-11A egy különleges, mindössze négy példányban egyedi megrendelésre készült változat egyike volt. Feladata a harctéri kommunikáció és adatátvitel a harcoló koalíciós erők földi és légi egységei között mindkét irányban. A megmaradt három példány mindegyike az Afganisztánban állomásozó 430. Expedíciós Elektronikai Hadviselő Századhoz tartozik.

A repülőgép szemtanúk szerint már a lezuhanást megelőzően, a levegőben lángolt.

 

Az első hírek szerint az érintett repülőgép az Ariana Afghan Airlines Boeing 737-400-asa volt, ezt azonban nem sokkal később a légitársaság és a helyi kormányzat is egyöntetűen cáfolta.