Tíz évre szóló bérleti és fejlesztési szerződést írt alá az orosz Volga-Dneper csoporthoz tartozó AirBridgeCargo a Liége Airporttal, aminek köszönhetően a belga város reptere 2020-ra az öt legnagyobb európai teherszállító központ között lesz.

A most aláírt szerződés lényegében egy kiterjesztése a reptér üzemeltetője és a légitársaság között júliusban, a 2018-as Farnborough Nemzetközi Légi Szalonon létrejött megállapodásnak, melynek keretében az ABC növeli a Liége-en keresztül szállított áru mennyiségét, a reptér pedig ennek megfelelően fejleszti infrastruktúráját.

Az új szerződés szerint az orosz hátterű légitársaság összesen 25.000 négyzetméternyi raktárt és elosztóközpontot bérel a reptér területén, melyet 25 millió euróból húznak fel.

Az AirBridgeCargo 747-8F-je, az orosz gyökerű cég még hosszú távra tervez a típussal (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A beruházás emellett magában foglal egy kétezer négyzetméteres irodakomplexumot, amelyben a helyi üzemelés gördülékenységét biztosító menedzsment és az adminisztrációs munkaköröket ellátók kapnak helyet.

A projektet két fázisban valósítják meg, az első ütem jövő júliusban indul, ekkor egy 12.500 négyzetméteres raktár-elosztót építenek meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A második fázis 2020 elején kezdődik el, a raktárak területének második fele mellett ekkor épül meg az irodaépület is.

Ezzel párhuzamosan a Wallon Airports kivitelezésében négy új repülőgépállóhelyet is kialakítanak Liégeben, kifejezetten azért, hogy helyet biztosítsanak az AirBridgeCargo folyamatosan növekvő flottájának.

A hatalmas kapacitásokra szükség is van, mivel nem az ABC az egyetlen cég, amely potenciált lát a belga város repterében, nemrég az egyik megrendelőjük, Alibaba internetes kereskedelmi oldalt tulajdonló, kínai Cainiao Network is bejelentette, itt alakítja ki európai központját, és már idén 800.000 tonna árut szállíttat rajta keresztül.