Liszt Ferenc születésének 202. évfordulója alkalmából kiemelkedő esemény zajlott ma a világhírű magyar zeneszerzőről elnevezett budapesti repülőtéren. A 2B terminál bejáratánál felavatták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér névadójának emléktábláját.

A Budapest Airport 2-es termináljának teljes belső felújítása mostanra fejeződött be, így méltó helyre kerülhetett Liszt Ferencnek, a világhírű magyar romantikus zeneszerzőnek és zongoraművésznek a repülőtéri emléktáblája. A Budapest Airport és Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) szakembereinek szoros együttműködésével sikerült méltó módon megemlékezni a nagy zeneszerző születésének 202. évfordulójáról. Míg a bicentenárium évében megtörtént a repülőtér névadása és egyben az új 2-es terminál épületének, a SkyCourtnak az átadása, az épületegyüttes teljes belső felújítása (hasonlóan egyébként a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri zenepalotájához) több évet vett igénybe.


Az évfordulón már hétfőn is Liszt Ferenc műveit játszották a repülőtéri hangosító rendszerben, a mai napon viszont az induló utasokat a Zeneakadémia növendékei élő zongorakoncerttel lepték meg a SkyCourtban, vagyis a 2-es terminál központi épületében. A fellépőket és a hangversenyzongorát a Zeneakadémia biztosította erre a különleges alkalomra.

Liszt Ferenc emléktábláját délután három órakor Szarvas Gábor, a Budapest Airport közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója együtt leplezte le Lévai Zoltánnal, a repülőtérnek otthont adó XVIII. kerület alpolgármesterével. Az ünnepségen Tóth R. Károly, a XVIII. kerületi Dohnányi Ernő Zeneiskola zongoratanára játszott egy Liszt-darabot. Szarvas Gábor beszédében egyebek mellett ezt hangsúlyozta: „Bár Liszt Ferenc otthonosan mozgott az akkori Európa nagyvárosaiban, így Weimarban, Berlinben, Rómában vagy éppen Párizs koncerttermeiben, tehát igazi világpolgárként élt, mégis mindvégig megőrizte magyarságát, művészként is igazi hazafi volt.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!