A berlini ILA nyitónapjának meghatározó eseménye volt a Lufthansa elsőként forgalomba állított Boeing 747-8 Intercontinental típusú utasszállító repülőgépének a légi szalonra érkezése, különösen annak fényében, hogy a legújabb generációs Jumbo saját keresztelőjére volt hivatalos.

Nagy figyelemnek örvendett szeptember 11-jén, az idei ILA légi szalon nyitónapján a Lufthansa Boeing 747-830 típusú repülőgépének érkezése. A vadonatúj típust elsőként állította szolgálatba a német nemzeti légitársaság és a gépet világszerte nagy érdeklődés övezi. Nem csoda, hiszen ez a típus jelenleg az amerikai repülőgépgyár legnagyobb utasszállító modellje.

A Lufthansa idén április 25-én vette át első, D-ABYA lajstromot viselő Boeing 747-8-asát, amelyet június 1-jén Frankfurt és Washington D.C. között állított menetrendszerinti forgalomba.

A német légitársaságnál szokásos gépkeresztelőre az új Boeing 747-8-as tekintetében nem is lehetett volna jobb és látványosabb helyszínt találni, mint az idei ILA légi szalon, amely a típus bemutatkozójául is szolgál.

Az első Lufthansa Intercontinental keresztelőjén a légitársaság vezérigazgatója, Dr. Christoph Franz és a német kancellár asszony, Angela Merkel is részt vett. A 362 üléses óriásgépet Németország egyik szövetségi tartománya, Brandenburg nevére keresztelték, ezért a tartományi miniszterelnök, Matthias Platzeck is jelen volt az eseményen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A D-ABYA lajstromú Boeing 747-8-as keresztelője (Fotó: Lufthansa)

Természetesen a Boeing képviselői sem voltak távol az ünnepélyes névadóról. Randy Tinseth, a Boeing Commercial Airplanes marketingért felelős alelnöke jól ismert blogjában számolt be az eseményről.

Írásában megjegyzi, hogy a gépet illető nagyon pozitív visszajelzéseket kapnak a légitársaságtól. Helmuth Schabel, a Lufthansa üzemeltetési igazgatóját idézi, aki szerint egy nagyon gördülékeny típusbevezetésen vannak túl és a repülőgép gyönyörűen teljesít, sőt azt is hozzátette, hogy utasaiktól is rendkívül jó visszajelzéseket kapnak.

A tartományi miniszterelnök kezében tartott 1:100 méretarányú B747-8I modell a Lufthansa webshopjában 350 euróért bárki számára megrendelhető (Fotó: Lufthansa)

A Boeing eddig összesen 28 darab 747-8-ast adott át a megrendelőinek: ebből három utasszállító változatot a Lufthansa vett át, valamint 21 darab teherszállító (Freighter) és 4 darab exkluzív berendezésű 747-8(BBJ) került még leszállításra.

A németek összesen 20 darab utasszállító Boeing 747-8-ast rendeltek. A programterv szerint az idei évben még két Intercontinental érkezik a flottába. A huszadik gépet pedig 2015-ig bezárólag szállítja az amerikai repülőgépgyár.

A D-ABYA lajstromú Lufthansa Boeing 747-8I (Fotó: Lufthansa)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!