Tesztelés során képes volt lyukat ütni egy Mooney M20-as repülőgép szárnyának belépő élébe egy drón, a teszttel a a drónozás veszélyeire akarják felhívni a figyelmet.

Az Aviation Week cikke szerint a Daytoni Egyetem kutatólaborja végezte el a tesztet egy eléggé elterjedt, közel 1 kilós Phantom 2-es DJI, illetve egy Mooney M20-as részvételével. A két repülő alkalmatosságot 207 csomóval ütköztették, az eredmény: egy tátongó lyuk az M20-as szárnyának belépő élén.

Az egyetem kutatói szerint ez jóval nagyobb sérülés, mint amit a gép egy hasonló súlyú madárral való ütközéskor szerezne. Kevin Poormon, a csoport vezetője azt mondta, bár a drón az ütközés után darabjaira hullott, energiája és tömege “szignifikáns” sérülést tudott okozni.

Az összehasonlíthatóság érdekében a kutatást végzők egy gumiból készült “madarat” is kilőttek a Mooney szárnya felé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a madárral való ütközés nagyobb felületet érint, de nem hatol olyan mélyre, mint a dróné, amelynek becsapódása kisebb felületre tehető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Elmondta azt is, hogy 40 éve végeznek teszteket madárral való ütközéssel kapcsolatban, most azért cserélték le a szárnyas állatot egy drónra, mert nagyon kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy mekkora károkat tudnak okozni, azok is leginkább szimulációkból erednek.