Nem mindennapi látványban lehet részük a budapestieknek ma este. A SkyEurope, évekkel ezelőtt csődbe ment fapados légitársaság egykori Boeing 737-300-as típusú repülőgépét fogják ma éjjel tréleren beszállítani Ferihegyről a TEK belvárosi központjába – értesült az AIRportal.hu.

Friss cikkünk rengeteg fotóval a Boeing 737-es utolsó útjáról! Klikkelj ide!

Az OM-CLB lajstromjelet viselő, Boeing 737-300-as repülőgép szárnyait az elmúlt hetekben levágták, a függőleges és vízszintes vezérsíkokat leszerelték.

A repülőgép 33,4 méter hosszú törzsét szerdán emelték rá arra a speciális, túlméretes trélerre, amelyen majd a városba szállítják ma (2012.05.03.) éjjel. A repülőgép szárnyait és vezérsíkjait két kisebb tréler fogja szállítani.

Az AIRportal.hu úgy értesült, hogy a konvoj este 8-9 óra körül indul a ferihegyi repülőtér egyik műszaki előteréről. A túlméretes szállítmány a 2-es terminálhoz közeli repülőgép múzeum és hosszú távú parkoló környékén hagyja majd el a repülőtér területét. Ezt követően pedig az Üllői út – Népliget – Hungária körút útvonalon fog haladni, az éjszaka leple alatt, feltehetően rendőri biztosítás mellett, egészen a TEK központjáig. A konvoj útvonalengedélye – információink szerint – csütörtök este 10-től péntek reggel 6-ig érvényes.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az OM-CLB lajstromjelet viselő, 24246 gyártási számú repülőgép pontos típusa Boeing 737-322. A gépet 1988-ban gyártották és az amerikai United Airlines szolgálatában állt, N342UA lajstrommal egészen 2008-ig. Közel 20 éves szolgálat után a United kivonta a flottájából és letárolták az arizonai sivatagban található Goodyear repülőterén (ugyanitt tárolják és bontják szét jelenleg a Malév egykori Boeing 737-600-asit is), majd 2009. májusában került a SkyEurope fapados légitársasághoz.

A SkyEurope 2009. szeptember 1-én függesztette fel működését, a repülőgépet ezt követően repülték át Ferihegyre, teljes SkyEurope festésben, amelyet még ma is büszkén visel. A repülőgép hajtóműveit, műszereit és egyéb piacképes alkatrészeit idő közben kiszerelték és értékesítették, a “csupasz” sárkányszerkezet azonban immár közel 3 éve vesztegelt Ferihegyen.

A repülőgépet információink szerint a TEK központi telephelyén újra összeszerelik majd és feltehetően a terror elhárítók fognak majd rajta gyakorlatozni.

A szárnyaitól és vezérsíkjaitól megfosztott repülőgép készen áll a szállításra Ferihegyen:

A repülőgép még 2012. április 19-én, egy nappal a szárnyak levágása előtt. Háttérben a WizzAir fapados légitársaság felszálló Airbus A320-as gépe, amely nagy versenytársa volt az egykori SkyEurope-nak.

Fotó Copyright AIRportal.hu

Ide várjuk minden fotós, spotter, érdeklődő fotóit, videóit a repülőgép útjáról.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!