Repüléstörténeti eseményt írt a Boeing és az All Nippon Airways miután ma először indítottak útra bioüzemanyaggal hajtott 787-es Dreamlinert. A japán légitársaság legújabb kompozit szélestörzsűje a gyártó seattle-i bázisáról repült haza környezetkímélő üzemanyagot használva.

Ma vette át legújabb Boeing 787-8 típusú utasszállító repülőgépét az All Nippon Airways. Az eseményt az tette különlegessé, hogy a hazafelé tartó utat étolajból kevert bioüzemanyag segítségével tette meg a Dreamliner.

A mai nap nemcsak a hetedik Boeing 787-esét átvevő ANA számára lesz emlékezetes, hanem a repüléstörténet számára is mivel most először repült 787-es bioüzemanyag meghajtással. A JA808A lajstromú repülőgép ráadásul abban is élenjáró, hogy elsőként teljesített „biofuel” transzpacifikus járatot.

Az All Nippon Airways, mint a típus első üzembeállítója tavaly szeptember 26-án vette át első Boeing 787-esét. A légitársaság összesen 40 darabot rendelt a 787-8-as típusváltozatból.

A 787-es napjaink legkörnyezetbarátabb sugárhajtású utasgépe, amely egyszerre képes ötvözni az üzemanyagtakarékos, alacsony szén-dioxid kibocsátású üzemet a magas fokú utaskényelemmel – nyilatkozta az esemény alkalmából Billy Glover, a Boeing Commercial Airplanes környezetvédelmi és légiközlekedési politikáért felelős alelnöke.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ANA Boeing 787-ese a bioüzemanyag használatának köszönhetően csaknem 30%-kal kevesebb szén-dioxidot bocsátott ki a tokiói Haneda repülőttére tartó útján, mint a méretben hozzá hasonló mai típusok. A Boeing szerint ennek a takarékosságnak az egyharmada az alkalmazott bioüzemanyagnak, míg a fennmaradó kétharmad a 787-es avionikai, illetőleg technológiai újításainak tudható be.

A Boeing gyár élen kíván járni a bioüzemanyagok fejlesztésében és fenntartható alkalmazásában annak érdekében, hogy a légiközlekedési ágazat számára stratégiai célként kitűzött szén-dioxid kibocsátás csökkentése minél inkább realizálódni tudjon.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!