A Turkish Airlines háza táján az utóbbi hónapokban többször felmerült a hír, mely szerint a török nemzeti légitársaság Airbus A380-as repülőgépek üzemeltetését fontolja. A legfrissebb információk alapján a török légitársaság az elmúlt időszakban gyengélkedő Malaysia Airlines-tól bérelne két darab kétszintes Airbus utasszállító repülőgépet, melyekkel tapasztalatot is gyűjthetne a legnagyobb méretű utasszállító üzemeltetésével kapcsolatban.

A Malaysia Airlines Airbus A380-as repülőgépe Párizsban. (Fotó: Szalmási Szabolcs - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Malaysia Airlines Airbus A380-as repülőgépe Párizsban.
(Fotó: Szalmási Szabolcs – AIRportal.hu)

Az ügylet minden bizonnyal a maláj nemzeti légitársaságnak is kapóra jönne, mivel a tavalyi évben bekövetkező két súlyos légikatasztrófa után a vállalat megingott. Számos emberélet, valamint két darab Boeing 777-es elvesztése rendkívüli módon meggyengítették a Malaysia reputációjat, melyet az utasszám visszaesesése követett.

A légitársaság így most jelenleg sorait rendezi és egy új üzleti terv kidolgozásán munkálkodik, melynek része a kisebb flottával való üzemelés is, de még semmi sem lett véglegesítve, így a híreszteléseket sem tudják megcáfolni, vagy éppen megerősíteni – áll a Malaysian rövid közleményében.

A Bloomberg cikkében leírtak alapján egy, a Turkish Airlines-hoz közel álló személy elismerte, hogy a két vállalat valóban tárgyal a maláj társaság kisegítéséről, és a hivatalos egyeztetések sem váratnak sokáig magukra. A Malaysia jelenleg 6 gépes A380 flottája így hamarosan 4 példányra csökkenhet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A bejelentés után a Turkish Airlines, valamint az Airbus értékpapírjai növekedésnek indultak, hiszen a terjeszkedő vállalat A380-as próbáját meglehet, hogy egy nagyobb értékű megrendelés követi.

A török fuvarozó flottája jelenleg átlag havi 3 utasszállítóval bővül, de ezen repülőgépek egyike sem tartozik az Airbus A380-as gépek kategóriájába, így minden bizonnyal ez lesz a kiváló alkalom arra, hogy a Turkish tesztelhesse, hogy szüksége van-e ekkora kapacitású repülőgépekre.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!