A fejlesztési tárca tárgyal az uniós szakemberekkel a versenyjogi szabályokról, ezen belül a Malévnak az elmúlt években juttatott támogatásokról annak érdekében, hogy a korábbi támogatások miatt ne marasztalják el Magyarországot – mondta az [origo] kérdésére Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési minisztérium államtitkára.

A Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat Vizsgáló Államtitkárság vezetője csütörtökön az Ernst&Young nemzetközi tanácsadó cég és a Világgazdaság által szervezett konferencián hozzátetette: a Malév egy kényes pont a rendszerben.

A tárgyalások annak ellenére folynak, hogy a 2012-es költségvetés tervezetének egy mondata szerint a kormány akkor sem szándékozik további tőkét juttatni a légitársaságnak, ha a cég eladása nem történik meg. A tervezet ugyanis arra számít, hogy az Európai Bizottság elmarasztalja Magyarországot. A végleges költségvetési törvényben azonban már nem szerepel a Malév ügye. Az államtitkár közölte: “tudvalevő, hogy folyamatosan nehéz helyzetben van a cég, ugyanakkor a Malév a nemzetgazdáságnak bevételt is termel a cégtől befolyó adókon, a foglalkoztatottak után befizetett járulékokon keresztül”.

Az államtitkár csütörtökön hozzátette, az államnak mérlegelnie kell azt, hogy mennyi pénzt érdemes fordítania egy állami cég működtetésére. Ha a nemzetgazdaságnak a társadalmi szempontokat figyelembe véve is megéri a befektetés, akkor van szükség a szerepvállalásra. Azt is elmondta, azért küzdenek, hogy a Malév megmaradjon, ez a Budapest Airport és az állam érdeke is. Hozzátette, ehhez lehet, hogy tőkeerős befektetőre lesz szükség.

Forrás: Origo

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!