Több száz volt Malév-dolgozó tiltakozott kedden a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)székháza előtt, ahol tizenkét pontból álló petíciót nyújtottak át a minisztérium képviselőjének. A demonstráció kapcsán a minisztérium közölte: a Malév munkavállalói megkapják áprilisi bérüket, a levélre hamarosan válaszolnak – adta hírül az MTI.

A felszámolás alatt álló Malév érdekképviseletei, a Hunalpa Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesülete, a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete, a Hunacca Magyar Légiutaskísérők Egyesülete, a Malév Szakszervezeti Szervezete közös petíciójukban a magyar állam képviselőjétől, Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől, a kormánytól és a parlamenti pártok képviselőitől várnak magyarázatot a légitársaság körül kialakult helyzetre. Követelik egyebek mellett járandóságaik azonnali kifizetését, és azt, hogy a magyar kormány vállaljon felelősséget a több mint kétezer család ellehetetlenítéséért.

A petíció átadását követően Demeter Csaba, a Hunalpa alelnöke a demonstrálók előtt elmondta: a petíciót a miniszter képviseletében átvették, és a demonstrálók azt az ígéretet kapták, hogy a tárca a lehető legtöbbet megteszi a helyzet normalizálásáért. A minisztérium képviselői a helyszínen nem kívántak reagálni a leírtakra, de azt ígérték, a lehető leggyorsabban hivatalosabban válaszolnak majd.

Demeter Csaba a demonstráción az MTI-nek elmondta: a Malév utcára került mintegy 210 pilótája közül összességében egy éven belül mintegy 80-nak lesz lehetősége munkát találni szakmájában, közülük mintegy 50-en hamarosan repülhetnek, illetve felvételi eljárás alatt állnak. Az elhelyezkedés kapcsán gondot jelent az életkor, mert sokan 50 év felettiek, a légitársaságok nem szívesen alkalmazzák már ezt a korosztályt. Nehezíti az elhelyezkedést a földrajzi távolság, egyrészt az, hogy nem finanszírozza senki a munkakereséssel járó távolabbi helyeken lévő procedúra költségeit, illetve munkavállalás esetén a pilóták távol kerülnek magyarországi lakhelyüktől, így az egész családdal el kell költözni az adott országba.

Tóth Valéria Mária, a légiutaskísérőket tömörítő Hunacca Magyar Légiutaskísérők Egyesülete elnöke elmondta: légiutaskísérőként 20-an tudtak elhelyezkedni, és mintegy további 20-30-an várnak arra, hogy munkába álljanak a szakmájukban, a megélhetés miatt további 100-an lehetnek, akik állást vállaltak más területen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az NFM tájékoztatása szerint a Malév Zrt. üzemelésének leállása utáni időszakban a kormányzat a munkavállalók helyzetének rendezésére törekszik. A légitársaság felszámolását jogszabály alapján kijelölt felszámoló irányítja, kiemelt feladataként kezelve az alkalmazottak járandóságainak kifizetését.

A dolgozók a bérüket és az állásidőre járó juttatásaikat 2012. január és február hónapokra a Malév Zrt. forrásából rendben megkapták. A 2012. márciusi béreket a Bérgarancia Alapból terhére április végén fizették ki. Az áprilisi követeléseket ugyanebből a forrásból 2012. május 22-én, azaz keeden teljesítik.

A munkaügyi központ fokozott figyelemmel kíséri a Malév megszűnése miatt elbocsátott munkavállalók ügyeit. Kihelyezett szolgáltatásokkal, információs napokkal, állásbörzékkel segíti a légitársaság korábbi dolgozóinak mielőbbi elhelyezkedését – írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Malév-dolgozók tiltakoztak a minisztérium előtt (MTI fotó: Szigetváry Zsolt)

Megkapják áprilisi bérüket a Malév munkavállalói
2012. május 22. 14:14

A Malév Zrt. üzemelésének leállása utáni időszakban a kormányzat a munkavállalók helyzetének rendezésére törekszik. A légitársaság felszámolását jogszabály alapján kijelölt felszámoló irányítja, kiemelt feladataként kezelve az alkalmazottak járandóságainak kifizetését.

A dolgozók a bérüket és az állásidőre járó juttatásaikat 2012. január és február hónapokra a Malév Zrt. forrásából rendben megkapták. A 2012. márciusi béreket a Bérgarancia Alapból terhére április végén fizették ki. Az áprilisi követeléseket ugyanebből a forrásból 2012. május 22-én, azaz a mai napon teljesítik.

A munkaügyi központ fokozott figyelemmel kíséri a Malév megszűnése miatt elbocsátott munkavállalók ügyeit. Kihelyezett szolgáltatásokkal, információs napokkal, állásbörzékkel segíti a légitársaság korábbi dolgozóinak mielőbbi elhelyezkedését.

A mai napon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épülete előtt tartott demonstráció után a Malév munkavállalói és érdekképviseleteik által készített levelet a tárca képviselője átvette. A minisztérium válaszolni fog a megkeresésre, erről tájékoztatja a közvéleményt.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!