Ez év januárjában indult egy kezdeményezés a Ferihegyi Repülőgép Emlékparkban álló IL-14-es korabeli Malév színekbe történő átfestésére. A gyűjtési akcióban eddig 288.500 forint folyt be az IL-14-es festésére, felújítására az alapítványhoz. A szervezők most az adományokon túl, dolgos és szakértő kezeket keresnek a gép törzsének korróziómentesítéséhez, polírozásához, a motorok működőképessé-tételéhez.

Aki szeretné az IL-14-est újra így, régi pompájában látni, kérjük olvassa el az alábbi felhívást!

viricsi@index írta:A gyűjtési akcióban eddig 288.500 forint folyt be az IL-14-es festésére, felújítására az alapítványhoz. Remélhtően fognak még érkezni pének, hiszen az előzetes felajánlások összege meghaladta a 300.000 forintot.

Az a döntés született, hogy homokfúvással lesz előkészítve a festés mert ez biztosítja a jövőre nézve a legjobb korrózióvédelmet, mert így mindenütt el lehet távolítani a rozsdát és egyéb szennyeződést, ezáltal a nem fogja ledobni magáról a festéket. Alapvetően megmarad fémtiszta,csillogó ezüstnek a gép, tehát az ezüst szin nem festve lesz. (ami idővel megszürkülne)

A gyönyörű ragyogást viszont csak alapos munkával lehet visszaadni és ehhez polírozási munkához mindenkit nagy szerettel várunk. Ezt a munkát várhatóan másfél-két hét múlva lehetne elkezdeni. Szerintem ezt csapatmunkában jóval lekesebben lehetne csinálni ezért arra gondoltam, hogy hétvégi programként csinálhatnánk topictalálkozókat az Emlékparkban, amikoris sajátkezűleg simogathatnánk fényesre a madárkát. Ehhez a munkához nem kell különösebb tudás, a türelem a legfőbb erény.

Rövidesen nagy szükség lenne a motorok munkálataihoz olyan szakikra, akik nem hátrálnak meg egy kis kihívástól és van érzékük ehhez a feladathoz. Hangsúlyozzan nem repülőgépszerelőre van szükség, hanem olyan ügyeskezű megszállottra aki képesnek érzi magát erre a feladatra, természetesen csapatmunkában, értő írányítás és megfelelő dokumentációk mellett.

Szintén felmerült, hogy jó lenne ha valakinek lenne néhány tekercs 2″-os műanyag szigetelőszalag félesége az ablakok takarására a homokfúvás alatt. Ha valaki tudna ilyet felajánlani, kérem sürgősen jelezze nekem, hiszen a jövő héten már indulna a munka.

Dióhéjban most ennyi, ha bárkinek kérdése, felajánlása, javaslata van a dolgokkal kapcsolatban, nem habozzon feltenni akár itt, akár privát mailben.

Tehát akkor jelentkezőket várunk a polírozásra ill. a „motorozásra”.

Soha vissza nem térő lehetőség arra, hogy kezed nyomát viselje ez gép. Gondold meg, milyen büszkén fogod majd megmutatni ezt a madarat a gyermekeidnek és (vagy) az unokáidnak. :-))

Elkezdenék egy listát a jelentkezőkről, elvileg már a jövő hét végén is lehetne dolgozni (a homokfúvástól függ), de ez még nem végleges.

Kérek mindenkit, hogy írja be a jelentkezését és azt az időpontot, amikor részt tudna venni a „munkatalálkozón”.

Aki csatlakozni kíván, tud segíteni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel (aki nem tud/akar az indexen megynilvánulni, ezt itt is megteheti)!
További információk itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9198754

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!