Az amerikai York Capital Management felvásárolja a cég részvényeit és tőkeinjekciót juttat a vállalatnak. A SkyEurope részvényei a tegnapi napot közel 23 százalékos mínuszban, 0,27 eurón zárták a bécsi tőzsdén.

Az amerikai kockázati tőke-befektetési alap, a York Capital Management megmenti az összeomlás közelében álló SkyEurope-ot. Elemzői vélemények szerint a diszkont légitársaság az egyike azon cégeknek, amelyek ki vannak téve a légiközlekedési szektor konszolidációjának – írja a Financial Times. Már több cég is áldozata lett a szektor érintő válságnak, az Egyesült királyságban az XL Airways, a Zoom Airlines és a Silverjet, Spanyolországban pedig a Futura International Airways is összeomlott.

A York adta az egyetlen konkrét ajánlatot, de a többen is érdeklődtek a cég iránt – közölte a brit befektetési bank, a Rotschild, amelyet a múlt hónapban kért fel a cég új finanszírozási források felkutatására. Hozzátette, hogy bár megkezdi a tárgyalásokat a York Capital Managementtel, de keresi az alternatív befektetőket.

A York már most is a SkyEurope legnagyobb tulajdonosa 29,9 százalékos részesedéssel, és egyben a légitársaság fő hitelezője is. A hedge fund ajánlata szerint felvásárolja a SkyEurope Airlines részvényeit. A York átveszi a holding cég kötelezettségeit és amikor lezárul az ügylet, olyan mértékű tőkeinjekciót visz véghez, amekkora szükséges a likviditás biztosításához.

A 2001-ben alapított SkyEurope az elmúlt évek veszteségeit követően nehéz helyzetbe került, miután az üzemanyag drágulása és a globális gazdasági lassulás egyaránt nyomást gyakorol a légitársaságokra. A York a múlt hónapban 10 millió eurós hitelt adott a cégnek annak érdekében, hogy biztosítsa a túlélést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A SkyEurope árfolyama tegnap 22,9 százalékos mínuszban, 0,27 eurón zárt a bécsi tőzsdén.

Forrás: portfolio.hu, Index

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!