Meghosszabbítja a légierőnél szolgáló Antonov An-22 típusú turbolégcsavaros óriásgépeinek üzemidejét az Orosz Védelmi Minisztérium – adta hírül az Aviation EXplorer orosz légiközlekedési hírportál.

Anatolij Serdjukov, orosz védelmi miniszter döntése értelmében még 2020-ig szolgálhatnak a flottában a légierő Antonov An-22 „Antyej” típusú óriásgépei.

A Lockheed C-5 Galaxy 1968-as színrelépéséig a világ legnagyobb repülőgépeként számon tartott An-22-es a turbolégcsavaros repülőgépek között a mai napig is a legnagyobb. Törzse 57.9, míg szárnyfesztávja 64.4 méteres.

Az Antonov Tervező Iroda 1965-től 10 éven át gyártotta a típust és összesen 68 darab készült. Az Orosz Légi Erő 24 példánnyal rendelkezik, ebből azonban csak alig fél tucat üzemképes.

A Védelmi Minisztériumból származó információk szerint az üzemidő meghosszabbítása legkevesebb hajtómű-, és futómű cserével fog járni. Hajtóművet már egyáltalán nem gyártnak a típushoz a meghosszabbított üzemidő érdekében azonban mindenképp szükséges lesz a légcsavarok cseréje.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az orosz katonai An-22-esek hatósági üzemengedélyei meghosszabbítás nélkül 2013-ig érvényesek.

Az Orosz Légi Erő egyik Antonov An-22-ese 1993 májusában (Fotó: – Wikimedia)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!