Pontosan egy hét múlva, 2016. április 25-én zárul a jelentkezés a HungaroControl idén szeptemberben induló légiforgalmi irányító képzésére. A két éves tanfolyamra a HungaroControl karrier oldalán található, néhány perc alatt kitölthető form elküldésével lehet jelentkezni.

Légiforgalmi irányítók munka közben. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Légiforgalmi irányítók munka közben. (Fotó: AIRportal.hu)

A jelentkezéshez önéletrajzot, motivációs levelet, a nyelvvizsga bizonyítványt és a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló bizonyítványt kell csatolni.

A HungaroControl a beadott pályázati anyagok alapján végez egy előszűrést és ha a jelentkező megfelel-e a kiírásban szereplő követelményeknek.

Az előszűrés alapján a követelményeknek megfelelő jelentkezők meghívást kapnak a kiválasztás második körébe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kiválasztási eljárás második körében az előszűrt jelentkezők kognitív képességeit, angolnyelv-tudását, valamint a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyeket mérik a szakemberek. A vizsgálat során a mért kompetenciák köre igen széles, amelyek a légiforgalmi irányító munka ellátásához elengedhetetlenül szükségesek. A teljesség igénye nélkül néhány tulajdonság, kompetencia, amelyeket a tesztek vizsgálnak:

átfogó logikus gondolkodásmód, gyors és hatékony döntéshozatal, koncentrációs készség, rövidtávú memória, kommunikációs készség, munkához való viszony, stb.

További kognitív képességek és az angolnyelv-tudás mérésére az EUROCONTROL által kifejlesztett, Európa-szerte alkalmazott, számítógép-alapú teszteket (First European Air Traffic Controller Selection Test, FEAST teszt), használja a HungaroControl. A tesztek költségeit a HungaroControl Zrt. viseli.

A képességvizsgálatok időpontjáról, helyszínéről, a fontos tudnivalókról minden érintettet az általa megadott e-mail címen keresztül előzetesen kerül kiértesítésre.

A jelentkezés harmadik körében egy egészségügyi alkalmassági felmérés történik, repülőorvosi vizsgálaton megjelenni. A vizsgálat költségeit a jelentkezőknek kell a helyszínen fizetniük. Az alkalmassági vizsgálat és az arról kiállított igazolás díja jelenleg 28.700 Ft/fő. Hatósági minősítés eljárási díját a HungaroControl Zrt. viseli.

Végül a negyedik körben a jelentkezők egy úgynevezett Assessment Center-en (AC) vesznek részt. Az AC-n szociális kompetenciákat (például együttműködés, csapatmunka) és egyéb kompetenciákat (például stressztűrés) vizsgál és mér a HungaroControl.

Az Assessment Centert követően hozza meg a végső döntést a cég arra vonatkozóan, hogy kik lesznek azok, akik 2016 szeptemberében megkezdhetik a képzést.

Milyen a jó légiforgalmi irányító?

Hipermodern környezetben dolgoznak a légiforgalmi irányítók. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Hipermodern környezetben dolgoznak a légiforgalmi irányítók. (Fotó: AIRportal.hu)

A jó légiforgalmi irányító magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes, képes gyorsan dönteni, átlagon felül bírja a stresszt és a monotóniát, jó koncentrációs készséggel rendelkezik, képes egyszerre több dologra is figyelni, akár huzamosabb ideig is, jó problémamegoldó, igényli a folyamatos fejlődést, képes és akar csapatban dolgozni, szereti a szakmáját és elkötelezett iránta.

Ha ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezel és megfelelsz a jelentkezési feltételeknek, azaz Európai uniós állampolgár vagy, anyanyelvi szinten beszélsz magyarul, államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal és legalább középfokú iskolai végzettség rendelkezel, valamint betöltötted a 20. életévedet és büntetlen előéletű vagy,

jelentkezz 2016. április 25-ig a HungaroControl 2016. szeptemberében induló légiforgalmi irányító tanfolyamára!

Bővebben is érdekel a téma? Olvasd el kapcsolódó cikkeinket! A légiforgalmi irányítók minden napja egy újabb kihívás

A légiforgalmi irányításról, azon belül a radarirányítói pályáról úgy tartják, hogy tipikusan férfiszakma. Ez ma már nem így van, a magyar légiforgalmi irányítók között egyre több nő dolgozik. Az évről évre induló tanfolyamokra egyre több fiatal hölgy jelentkezik, az irányítói munka és a gyermekvállalás is jól összeegyeztethető. A repülés szeretete és a szakma iránti magas szintű elhivatottság elengedhetetlen, de a hölgyek is ugyanolyan jól tudják végezni ezt a munkát mint férfi társaik. Egy frissen végzett légiforgalmi irányító hölggyel, Földváry Annával beszélgettünk. Részletek…


EPC: Célunk, hogy minden hallgatónkból irányító váljon

Jelentkezőket toboroz a HungaroControl a 2016-ban induló légiforgalmi irányító tanfolyamon történő részvételre.

A légiforgalmi irányító képzésről és a hallgatókra váró kihívásokról az Entry Point Central (EPC) tanfolyamvezetőjével, Orbán Miklóssal beszélgettünk. Részletek…


Légiforgalmi irányítóként dolgozni a csúcsok csúcsa

Jelentkezőket toboroz a HungaroControl a 2016 szeptemberében induló légiforgalmi irányító tanfolyamon történő részvételre.

A folyamatosan változó, megújuló légiforgalmi irányítói szakmáról, a hivatás szépségeiről, a fiatal irányító-generációk szerepéről és a jelentkezőkre váró kihívásokról Bakos Józseffel, a HungaroControl légiforgalmi főosztályvezetőjével beszélgettünk. Részletek…

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!