A Berlin két repülőterét üzemeltető és a Brandenburg repülőteret építtető Flughafen Berlin Brandenburg októberben készül bejelenteni a repülőtér megnyitásának dátumát, de az Aviation Week értesülései szerint az új légikikötő várhatóan már az év vége előtt részleges működésbe kezd.

Eddig háromszor került halasztásra a megnyitás, legutóbb 2012 első felében konstrukciós hibák miatt. Azóta az építkezés lényegében leállt és a légitársaságok kénytelenek voltak továbbra is a zsúfolt Berlin Tegel és kifogásolható Berlin Schönefeld repülőtérről üzemeltetni járataikat.

Rainer Schwarz vezérigazgató távozását követően hónapokba telt az utód keresése, míg végül Hartmut Mehdorn, volt Air Berlin vezérigazgatóra esett a választás, hogy folytassa a Brandenburg projektet. Mehdorn felvetette azt az ötletet, hogy a Tegel repülőtér határozatlan ideig folytassa működését a Brandenburg megnyitása után is, azonban ezt a javaslatot a helyi politikusok és az Air Berlin illetékesei ellenezték.

A két repülőtér párhuzamos üzemeltetése magasabb leszállási költségeket hozna magával, köszönhetően a teljes költség növekedésének, ugyanakkor – az Aviation Week szerint – kapacitásbeli problémák merülhetnek fel a láthatáron: a Brandenburg repülőtér terminálja évi 20 millió utas fogadására lett tervezve, azonban a két, jelen pillanatban üzemelő repülőtér utasforgalma már most meghaladja ezt a számot – érvel a lap. Ezt viszont az üzemeltető vállalat hivatalos sajtóanyaga megcáfolja, mivel évi 25 milliós utasforgalommal számol, sőt szerintük évi 27 millió utas sem nehezítené meg a repülőtér működését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!