Rontotta a kilátásokat a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) európai divíziója: kontinensünk légikikötőinél idén 25 milliárd euró kiesése várható a 2019-es bevételekhez képest, az indulók és érkezők száma pedig a legerősebb időszakban is alig haladhatja majd meg a két évvel ezelőtti szint harmadát.

Az európai repülőterek 30 milliárd euró bevételkiesést voltak kénytelenek elkönyvelni 2020-ban a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) európai divíziójának most közölt beszámolója szerint, ez a 2019-es bevételek 60 százalékára rúgott.

Kontinensünk utasforgalma 1,7 milliárddal csökkent tavaly az egy évvel korábbihoz képest, összehasonlításként: 1995-ben regisztráltak utoljára olyan kevés indulót és érkezőt, 720 milliót, mint 2020-ban.

Fotó: Hongkong International Airport

A harmadik és negyedik negyedévben a kimutatások a legpesszimistább jóslatokat igazolták, amelyek a forgalom mintegy 80 százalékának elvesztésével számoltak.

Az idei év első hetei sem indultak sokkal jobban, a 2019-es szinthez képest a forgalom 83 százalékkal volt alacsonyabb.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A következő hónapok forgalmára is kihatással lesznek az új vírusvariáns okozta lezárások, és a vakcinaellátás zavara, ezért az ACI rontotta prognózisát erre az évre.

A friss utasforgalmi előrejelzés már 70 százalékos kiesést ír az idei második negyedévre, a harmadikra pedig mínusz 57 százalékost, tehát a hagyományosan erős nyári menetrendi időszakban is jelentős elmaradás várható.

A rosszabbik forgatókönyv esetén az indulók és érkezők száma a negyedik negyedév végére sem fogja elérni a 2019-es adat 50 százalékát.

Előző, tavaly októberi előrejelzésében a szervezet a 2020 márciusának végéig tartó időszakra 75-80 százalékos visszaesést prognosztizált, a nyári menetrendi időszak elejére, június végéig pedig a mostaninál kisebbet, 65 százalékost.

Mindez anyagiakban azt jelenti, hogy idén a repülőterek várhatóan újabb 25 milliárd euró bevételtől esnek majd el, a legnagyobb veszteség, 8,3 milliárd euró a március-júniusi időszakban keletkezhet.

Az ACI arra is felhívta a figyelmet, hogy a forgalom és a bevétel növekedési üteme elválhat egymástól, előbbi gyorsabb mértékben bővülhet, mint az utóbbi.