A francia állam több milliárd eurós tőkeinjekciót hajthat végre az Air France-ban, cserébe a mostani duplájára növekedne a légitársaságban lévő részesedése.

A francia RTL Radio kormányzati forrásokból arról értesült, hogy az Air France-nak az állam 4-5 milliárd euró értékben adna friss tőkét, és ezért a jelenlegi 14 százalékos részesedése megduplázódna.

Forrás: Airbus

A tranzakcióra jövő tavasszal kerülne sor, addig az Air France vélhetően kihúzza abból a 7 milliárd euróból, amelyet még a nyáron biztosított az állam hitel és hitelgarancia formájában.

Cserébe viszont jelentős átalakítás vár a cégre: a belföldi hálózatot jelentősen karcsúsítani kell, és legutóbbi hírek szerint mintegy 8500 munkavállalót bocsát el a légitársaság.

Ezekkel a lépésekkel az Air France jövőre 800 millió euróval, 2022-re pedig már összesen 1,2 milliárd euróval csökkentené az éves kiadásait. A terveket benyújtották a francia kormánynak, és a szakszervezetek többségével is egyezségre jutottak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az RTL a cikkében megjegyezte: az Air France 1994 óta nem kapott állami támogatást, akkor 20 millió frank értékű mentőövre volt szükség.

A cég az év eddigi részében 64 százalékkal kevesebb, 28 millió utast szállított, az üzemi eredmény 3,4 milliárd, az adózott eredmény 6 milliárd euró veszteséget mutatott. A társaság szabad készpénzállománya 5,9 milliárd euró volt.