Tovább növekszik a rendszeres Boeing 747, ismertebb nevén Jumbo Jet forgalom Ferihegyen. Az azerbajdzsáni Silk Way West Airlines már állandó jelleggel az óriás teherszállító gépeivel szolgája ki a heti két budapesti járatát.

A Budapest Airport közleménye szerint a Silk Way West tavaly márciusi érkezése óta megduplázta havi forgalmát a magyar és az azeri főváros között, így jelentősen hozzájárul Magyarország és a Kaszpi-tengeri köztársaság, valamint a Távol-Kelet közötti gazdasági kapcsolatok élénkítéséhez.

A Silk Way West légitársaság ezért Boeing 747-400F típusú teherszállító gépeket állított forgalomba a budapesti vonalán. Az azeri légitársaság kétirányú, vagyis import és export lehetőségeket biztosít Budapest és a Kaukázus, illetve Bakun keresztül a Távol-Kelet, Kína és 2014 októbere óta már Dél-Korea között is.

Boeing 767-esek már nincsenek a flottában

A Boeing 767-300F típusú teherszállító repülőgépek, amelyekkel tavaly márciusban elkezdte budapesti járatát üzemeltetni a Silk Way West időközben kivonásra kerültek. A flottának két ilyen vadonatúj típusa volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 2012-ben átvett gépek az azeri légitársaság után az amerikai FedEx flottájában folytatják szolgálatukat.

Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

A Silk Way West gyorsan megvetette a lábát a Budapesti piacon: az év második felére már megduplázták a havi forgalmukat, így eseti jelleggel már 2014. év végén is megfordultak Budapesten a társaság nagyobb kapacitású Boeing 747-es gépei. A szállított teheráru-mennyiség gyors növelésével elérték, hogy a Jumbo Jetek mostanra véglegesen átvették a Baku-Budapest járat kiszolgálását. A korábban üzemeltetett Boeing 767-300F gépek maximális teherkapacitása 53 tonna volt, míg a 747-eseké nem kevesebb, mint 113 tonna irányonként.

A Silk Way West teljesítményét a magyar piacon a Budapest Airport is elismerte az elmúlt napokban megrendezett hagyományos éves díjátadó gáláján, ahol az azeri céget a „Legjobban teljesítő új cargo légitársaság” címmel jutalmazta a tavalyi eredményeik alapján. Kossuth József, a Budapest Airport cargo vezetője elmondta: „Minden előzetes várakozásunk beigazolódott a Silk Way West légitársasággal kapcsolatban, hiszen rövid idő alatt nagyon népszerűen lettek a közép-európai régióban. A heti két járat remek lehetőséget jelent a magyar kereskedők számára, hiszen korszerű és gyors összeköttetést nyújtj Magyarország és Azerbajdzsán, illetve a távol-keleti piacok között.”

Silk Way West Boeing 747-400F Ferihegyen, 2014. március 30-án. (Fotó: Ispán Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Silk Way West Boeing 747-400F Ferihegyen, 2014. március 30-án. (Fotó: Ispán Tamás – AIRportal.hu)

„Nagyon elégedettek vagyunk a budapesti járatunkkal és folyamatosan összpontosítunk a további fejlesztésekre, valamint az import és export forgalom növelésére.” – mondta el Nidjat Babayev, a Silk Way West európai és ázsiai értékesítésért felelős alelnöke.

A Silk Way Airlines része a 23 különböző céget egyesítő azerbajdzsáni Silk Way csoportnak, amelynek portfóliójába a légi teheráru szállítás mellett beletartozik a repülőtéri földi kiszolgálás és fedélzeti ellátás a legkorszerűbb eszközökkel, business jet szolgáltatás, valamint egy jelentős repülőtéri hotel Bakuban. A Silk Way West Airlines a csoport tagjaként saját tulajdonú légiflottát üzemeltet, ami többek között 4 db Boeing 747-400F és 2 db vadonatúj 747-800F gépekből áll, további három pedig 2016 végéig érkezik.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!