A kínai miniszterelnök toulouse-i látogatására időzítették a felek, hogy bejelentsék, az Airbus a kínai partnereivel együttműködve A330-as átadóközpontot létesít Tiencsinben. A jelenleg működő A320-as végszerelősor mellett felálló komplexum feladata lesz a Toulouse-ból érkező vadonatúj A330-asok kabinberendezése, festése és az átadás-átvételi procedúra lefolytatása.

A tiencsini A330-as átadóközpont feladata lesz a gépek festése és kabinberendezése is. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

A tiencsini A330-as átadóközpont feladata lesz a gépek festése és kabinberendezése is. (Fotó: Airbus)

Véglegesítést nyert az a szándéknyilatkozat, amelyet 2014 októberében írt alá az Airbus kínai partnereivel egy A330-as átadóközpont létrehozására. A szerződés, amelyet ma írtak alá Toulouse-ban, az Airbus franciaországi bázisán Li Keqiang, kínai és Manuel Valls, francia miniszterelnökök jelenlétében köttetett meg. Az aláíró felek Yang Bing, a Tiencsini Szabadkereskedelmi Társulás Zóna (TJFTZ) elnöke és Pang Zhen, az Aviation Industry Corporation of China (AVIC) alelnöke mellett az Airbus részéről Fabrice Brégier, elnök-vezérigazgató voltak.

Mindez történt azután, hogy június 30-án Párizsban a Kínai Népköztársaság repülőgép beszerzéseit bonyolító állami vállalat, az China Aviation Supplies Holding Company (CAS) jelentős, összességében 75 gépes megrendelést formált A330-as típusokra. A kínai miniszterelnök a franciaországi körútja során pedig a mai napon érkezett el ahhoz a toulouse-i gyárlátogatási programhoz, amelyre előre be nem jelentett módon időzítve volt ez a hasonlóan nagy volumenű szerződés, miszerint tehát az Airbus eddigi legsikeresebb kéthajtóműves szélestörzsű típusának egy átadóközpontja nyílik Kínában.

Fabrice Brégier, aki a két nappal ezelőtti párizsi nyilatkozatában kiemelte, Kínában a legnépszerűbb szélestörzsű kereskedelmi típus az A330-as, ma Toulouse-ban arról beszélt, hogy a Kínával sikeres tiencsini együttműködésük most egy újabb fejezetéhez ért az A330-as átadóközpontról szóló megállapodás aláírásával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: Airbus YouTube Csatorna

Airbus A330-200-as repülés közben. (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Airbus A330-200-as repülés közben. (Fotó: Airbus)

Kabinfejlesztésről is szó lehet

Az Airbus toulouse-i végszerelő soráról érkező A330-asokkal a tiencsini Completion and Delivery Centre (C&DC) feladata lesz a gépek fogadása, a megrendelő légitársasági arculatnak megfelelő festés, a kabin berendezése és a berepülési program befejezése, végül az átadás-átvételi procedúra lefolytatása.

A létesítmény a 2008 szeptembere óta működő tiencsini A320-as végszerelő sor közvetlen közelségében épül fel. Céldátumot viszont sem erre, sem pedig arra vonatkozólag, hogy mikor kerül átadásra az itt véglegesített első A330-as nem közölt az Airbus.

Aláírásra került azonban egy másik dokumentum is a mai napon Toulouse-ban. Az Airbus és az AVIC között létrejött szándéknyilatkozat szerint kínai vállalatok lehetőséget kaphatnak a kabinfejlesztésben való együttműködésre, ami azt jelenti, hogy ha sikerül az Airbus közvetlen beszállító partnerévé válniuk, amely minden bizonnyal elsődleges céljuk, akkor a kínai légitársaságok hazai céget is megbízhatnak majd A330-asaik egyes kabinelemeinek berendező kivitelezésével.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!