Menetrend szerint szombat este 20:10-kor leszállt a Qatar Airways Cargo első budapesti járata. A légitársaság Doha-Budapest-Doha járata heti kétszer érkezik a magyar fővárosba, ezzel pedig újabb fontos közvetlen kereskedelmi útvonal nyílt meg Magyarország és Közel-Kelet között, illetve közvetve a Távol-Keletre is.

Az Qatar Airways teheráru szállító üzletága először indított menetrend szerinti cargo járatot Budapestre. A Qatar Airways Cargo széles törzsű, Airbus A300F típusú repülőgépe júnuis 30-án, szombaton pontban 20:10 perckor landolt a budapesti repülőtér 2. futópályáján. A járat megnyitása után Doha-Budapest-Doha útvonalon üzemelő cargo-járat heti kétszer, csütörtökön és szombaton érkezik Budapestre.

A Magyarország és Katar közötti közvetlen légi híd nagyon fontos kereskedelmi kapcsolat Közép-Kelet Európa térsége és a Perzsa-öböl között, illetve Dohán keresztül, a Qatar Airways kiterjedt járathálózatán akár Délkelet-Ázsia vagy Ausztrália irányába is. A légi teheráru járatok beindítása komoly lehetőséget jelent Magyarország és a régió iparának, valamint import- és export forgalmának, hiszen könnyebben és gyorsabban szállíthatnak a világ legnagyobb ütemben fejlődő térségeibe.

„Nagyon megtisztelő, hogy a Qatar Airways Cargo járatot indított Katar és Magyarország között” – mondta el az első repülőgép érkezésekor Christa Soltau. A Budapest Airport cargo üzletágának vezetője hozzátette: „örömmel tölt el minket, hogy újabb fontos kereskedelmi kapcsolat létesült Budapest és a Perzsa-öböl térsége között.”

Az új teherszállító járat beindítása nem az első fejlesztés, amit a légitársaság a Budapesti hálózatán véghez vitt a közelmúltban. A Qatar Airways Dohából érkező utasszállító gépei május óta a budapesti leszállás után még egy rövid fordulót tesznek Zágrábba és csak ezután térnek vissza Katarba. A világ legjobb légitársaságának megválasztott Qatar Airways rendelkezik a világ egyik legfiatalabb flottával, a repülőgépeik átlagéletkora alig több mint 3 év.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Qatar Airways Cargo flottája

A Qatar Airways teljes útvonalhálózatán kínálja légiáru-szállítási szolgáltatásait ügyfeleinek. A légitársaság jelenleg 5 darab dedikált cargo repülőgéppel rendelkezik, emellett a légitársaság ügyfeleinek rendelkezésére áll a teljes Qatar Airways utasszállító flotta cargo kapacitása is, így a világ szinte minden pontja elérhetővé válik.

A Qatar Airways Cargo dedikált légiáru-szállító flottáját 3 db Airbus A300B4-622R (A7-AFB, A7-ABX, A7-ABY) és 4 db vadonatúj Boeing 777-FDZ (A7-BFA, A7-BFB, A7-BFC, A7-BFD) repülőgép alkotja.

Az Airbus A300F gépek, melyek utasszállító gépből kerültek átalakításra – az AIRportal.hu információi szerint – ebben az évben estek át teljes felújításon, míg a Boeing 777F repülőgépeket az utóbbi két évben szerezte be a légitársaság a gyártótól.

Az elsőként Ferihegyre érkező A7-ABY lajstromjelű Airbus A300B4-622R típusú repülőgépet 1990-ben gyártották (msn. 560), korábban a Korean Air flottájában teljesített szolgálatot. A repülőgép 2001 áprilisában került a Qatar Airways-hez, ezt megelőzően alakították át teherszállító repülőgéppé.

A Budapest Airport az első Qatar Cargo járatot tűzoltó vízsugaras köszöntéssel és az immár szokásos “járatnyitó tortával” fogadta. A járat kiszolgálását a Celebi Ground Handling végzi Budapesten. Már a nyitó járat is a repülőgép teljes cargo kapacitását kihasználva érkezett Dohából, tudósítóink szerint első sorban távol-keleti áruval megpakolva. A járat Budapestről is teljes terheléssel indult vissza Dohába, így várhatóan egy újabb sikeres és hosszú távú cargo járatot köszönthettünk Ferihegyen.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!