Ma reggeltől rendszeres teherszállító (cargo) járat köti össze Budapestet Isztambullal. A Turkish Airlines cargo-cége – egyelőre heti egyszeri alkalommal – üzemelteti az Airbus A 310 típusú gépet a magyar főváros és a Boszporusz partján fekvő török nagyváros között.

A Budapest Airport az új járatoknál már megszokott, tűzoltó vízsugárral köszöntötte a török légitársaság teherszállító gépét, amely nem sokkal hét óra előtt landolt a repülőtér egyes futópályáján. A gép menetrend szerint heti egy alkalommal, szombatonként érkezik Isztambulból és két órával később indul vissza a török nagyvárosba. A számítások szerint az új járat hetente mintegy negyven tonna árut szállít Magyarország és Törökország között. A két ország között amúgy is dinamikusan fejlődik a légiközlekedés, a Turkish Airlines éppen mostanában sűrítette heti hétről tízre a járatai számát és ezek az utasgépek a csomagok mellett teherárut is szállítanak rendszeresen.

Az első török cargo-gép érkezését fontos mérföldkőnek nevezete Christa Soltau, a Budapest Airport cargo- és logisztikai területének vezetője. Kijelentette: „Az új cargo szolgáltatás rendkívül fontos összekötő elemként szolgálja a két dinamikusan fejlődő ország gazdaságát, jelentős hatása lehet nemcsak a két repülőtér környékén lévő vállalkozásokra, hanem a környék logisztikai infrastruktúrájára is.”

Levend Arisoy, a Turkish Airlines magyarországi igazgatója az új járat érkezésével kapcsolatban kijelentette: „A mostani járattal tulajdonképpen csak elkezdjük felmérni a magyar cargo piacot, egyfajta tesztnek szánjuk, hogy vajon mekkora igény van a szolgáltatásra. Amennyiben úgy látjuk, hogy megvan a megfelelő igény, úgy a cargo-járatokat is ugyanolyan dinamikusan tudjuk bővíteni, mint az utasszállító kapacitásunkat bővítettük Budapest és Isztambul között. Úgy gondolom, hogy ezzel a cargo-járat nyitással együtt a július hónap mindenképpen fontos pillére lesz magyarországi jelenlétünknek.”

Az első járatot a TC-JCT lajstromjelű gép teljesítette.
A gép adatai: Turkish Airlines Cargo Airbus A310-304(F) (cn: 502)

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kép a 31R futópályán fékező gépről. (Spot: “Radar/31R jobb oldal”) – Samu Ádám
Picture of the aircraft as reversing on Runway 31R – Adam Samu

Az első járat rendkívül jól teljesített, teljes töltöttséggel indult vissza Isztambulba.

A Turkish Airlines Cargo üzletága jelenleg 6 darab teherszállító (cargo) repülőgépet üzemeltet, ebből négy darab régebbi Airbus A310-304F típus és 2 darab az utóbbi egy évben átvett Airbus A330-200F.

A tervezett menetrend (UTC idők!)
Flight# Days____ Departure_____ Arrival_______
TK 6389 Saturday Istanbul 02:40 Budapest 04:45
TK 6390 Saturday Budapest 06:15 Istanbul 08:10

A Turkish Cargo magyarországi képviseletét a Kales Airline Services Kft. látja el, a járatokat pedig a Celebi Ground Handling fogja kiszolgálni Ferihegyen. A Budapest Airport a járatnyitást a szokásos tűzoltó-vízsugaras diadalívvel köszöntötte.

Turkish Cargo Airbus A310-304F főbb paraméterei:
Maximum take off weight 138,650kg
Wing span: 43.89m
Body length: 45.13m
Height: 15.8m
Cruise speed: 860 Km/h
Service ceiling: 41.000 Ft
Maximum range: 5,950 Km
Maximum cargo capacity: 37.500 kg/ 206 m3

Az év eddigi hat hónapjában mintegy 30 %-kal nőtt a Budapest Airport teherforgalma és 7 %-kal több új cargo-járat érkezett, mint tavaly. A Budapest Airport összesen 55 különféle teherszállító légitársaságot szolgál ki, köztük 13-an menetrendszerű járatokat üzemeltetnek a magyar fővárosba.

A Budapest Airport azt tervezi, hogy a közeli hónapokban jelentősen korszerűsíti és új helyszínre költözteti a repülőtéren belül a cargo földi kiszolgáló egységeit – közelebb a 2-es terminálhoz a vecsési oldalon. Mindez meggyorsítja a cargo-gépek földi kiszolgálását és további logisztikai fejlesztéseket tesz lehetővé a repülőtéren.

Budapest Airport, AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!