Immáron hat darab turbolégcsavaros ATR-t számlál az Air Serbia regionális flottája, miután a légitársaság a mai napon bemutatta a legújabb 72-500-as gépét. A turbolégcsavaros utasszállítót a géppark fiatalítása és kapacitásainak bővítése érdekében szerezte be a szerb légitársaság.

Megérkezett Belgrádba, a Nikola Tesla nemzetközi repülőtérre az Air Serbia hatodik ATR 72 típusú utasszállító repülőgépe. A YU-ALV lajstromú gép a légitársaság közlése szerint egyosztályos fedélzeti konfigurációban, összesen 70 utasnak férőhelyet adva kezdi meg szolgálatát. A teljes festésben lévő ATR az átvételt megelőzően komplett belső felújításon esett át, hogy megfeleljen az Air Serbia elvárásainak.

A flotta legújabb repülőgépe egyben a legfiatalabb is, legalábbis ami az ATR-eket illeti. A ma bemutatott ATR 2006-ban teljesítette szűzfelszállását, miután az Air Corsica, francia regionális légitársasághoz került. Az Air Serbia többi ATR 72-ese ennél a gépnél mind idősebb, három közülük 1990-es évjáratú, vagyis már 25 éves. Nem véletlen, hogy az Air Serbia kifejezésre is juttatta, noha nagyon elégedett a meglévő gépeivel, de a flotta fiatalítására készül. Erről maga Dane Kondic vezérigazgató beszélt még a múlt hónapban, amikor elmondta, 2-3 éven belül szeretnék végrehajtani a frissítést.

A vezérigazgató mai nyilatkozata szerint logikus lépés, hogy útvonalhálózat fejlesztési stratégiájukhoz egy újabb ATR-t választottak, mivel ez a típus jól ismert a megbízhatóságáról és különösen ideális a regionális járataik kiszolgálásához. Kondic azt is meghatározó előnyként említette az ATR-rel kapcsolatban, hogy hajózószemélyzetüknek már kiterjedt tapasztalata van a típussal, ami jelentősen megkönnyíti a mihamarabbi szolgálatba állítást.

Code-share az Air Chinával

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air Serbia, amely napi rendszerességű budapesti járatait is ATR 72-eseivel teljesíti egyre kiterjedtebb útvonalhálózattal rendelkezik a közép-, és kelet-európai, valamint nem utolsó sorban a Balkán-térségben. Ezek közül is az egyik legújabb fejlesztés eredményeképp az ugyancsak ATR-rel kiszolgált osztrák főváros, Bécs kínál újat azzal, hogy május 7-től kezdődően életbe lépett az Air Serbia és az Air China közötti kódmegosztó megállapodás.

Ennek értelmében a kínai légitársaságnak az Air Serbia Bécs – Belgrád közötti járatára, míg a szerbnek az Air China Bécs – Peking közötti járatára került fel a kódja. A Kínai Népköztársaság nemzeti légitársasága, amely tavaly májusban nyitott járatot Bécsbe a szándéka szerint ezzel is tovább kívánja növelni jelenlétét a térségben.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!