Megerősítik a vidéki nemzetközi repülőterek védelmét Csehországban. Az ügyvezető cseh kormány kedden 550 millió koronát (6,38 milliárd forint) hagyott jóvá erre a célra – közölte Alena Schillerová pénzügyminiszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Schillerová szerint a prágai Václav Havel repülőtér biztonsági rendszerének három éve elindított korszerűsítése és megerősítése befejeződött, a beruházás összesen 187 millió koronába (2,169 milliárd forint) került.

Most hasonló biztonsági intézkedéseket valósítanak meg a Brünnben, Karlovy Varyban, Ostravában és Pardubicében működő nemzetközi repülőtereken.
A prágai légikikötővel összevetve kis repülőterekről van szó.

Fotó: Prague Airport

„Bár a csehországi repülőterek a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak, az új intézkedésekre szükség van” – jelentette ki Andrej Babis ügyvezető kormányfő.

„Prágai tapasztalataink pozitívak, ezért a projektek folytatódni fognak. Az új biztonsági intézkedéseket mintegy három év alatt vezetjük be a vidéki repülőtereken” – mondta Lubomír Metnar belügyminiszter újságíróknak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cseh kormány 2015-ben hozott döntése alapján az elmúlt hároméves időszakban a prágai Václav Havel repülőtér őrzésére egy új, több mint 200 főből álló rendőri egységet hoztak létre. A rendőrök száma a vidéki repülőtereken is emelkedni fog, de csak kis mértékben. A rendőröket speciális fegyverekkel, kamerákkal, illetve golyóálló mellényekkel szerelték fel.

Prágában a rendőrök, együttműködve a repülőtér biztonsági szolgálatának alkalmazottaival, figyelik a repülőtérre érkező embereket, és szúrópróbaszerűen ellenőrzik a bármi okból gyanúsnak vélt személyeket, autókat, csomagokat.

A Václav Havel repülőtéren már működik az arcfelismerő kamerarendszer is. A kamerák a repülőtéren és közvetlen közelében felismerik az esetleg lopott személygépkocsikat is.

Az intézkedések bevallott célja, hogy megakadályozzák esetleges terrorcselekmények elkövetését a repülőtereken.