Döntött csütörtökön a veszteséges Austrian Airlines felügyelőtanácsa: a Tyrolean kollektív szerződését alkalmazná a jövőben az AUA, hogy csökkentse a személyzeti kiadásokat.

Az AUA formailag a Tyrolean Airlineshoz helyezné át légi közlekedését, hogy a munkáltatói szempontból akár 25 százalékkal kedvezőbb kollektív szerződés léphessen életbe a légi személyzet foglalkoztatására. Az AUA korábbi közlések szerint a kiadások évi 45 millió eurós csökkenését várja a – július elején hatályossá váló – átalakítástól, ami egy 220 millió eurós szanálási program része. A társaság üzemi szintű vesztesége tavaly 62 millió euró volt.

Az ügyfelek számára nem változik semmi – hangsúlyozta Jaan Albrecht vezérigazgató. Az AUA továbbra is AUA marad, a társaság 77 repülőgépből álló flottája továbbra is 130 célállomásra repül – fogalmaztak a társaság közleményében. Mint írták, a pilóták és utaskísérők fizetése és munkakörülményei szintén nem változnak, a megtakarítást a szolgálati idő után járó fizetésemelés rendszerének átalakításától várja az AUA.

A szakszervezet előzőleg elutasította az AUA saját kollektív szerződésének átalakítását és nem egyezett bele a Tyrolean munkajogi kereteinek átvételébe sem. Az üzemi tanács szerint tömegesen hagyhatják el pilóták az AUA-t, a 600 pilótának akár a fele is távozhat. A vállalat nem tart az érdekképviseleti szervezet által kilátásba helyezett felmondásoktól. Stefan Lauer, a felügyelőtanács elnöke március közepén azt mondta: nem aggódik a pilóták állítólagos tömeges távozása miatt, mert már tettek lépéseket arra, hogy pótolják őket, ha szükségessé válik.

Az AUA évek óta veszteséggel működik, és a vártnál lényegesen lassabban javult a helyzet azóta is, hogy a Lufthansa 2009-ben átvette az osztrák légitársaságot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: MTI
Fotó: AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!