Mégis késik az Airbus A350 eXtra-Wide-Body végszerelése, igaz nem sokat, csupán egy hónapot – jelentette Párizsból a Flightglobal riportere.

Áprilisra csúszik az Airbus új kompozit szélestörzsű utasszállító repülőgépének végszerelése. Az első Airbus A350-es összeszerelésének eredetileg 2012 márciusában kellett volna kezdetét vennie, de ez most egy hónapot csúszik és csak áprilisban indul a gyártósor.

Az Airbus legutóbbi közleményeiben folyamatosan hangoztatta, hogy milyen jól állnak az A350-es program munkálataival, de most úgy látszik mégis késedelmet szenved az első repülőgép összeszerelése.

Az A350-es program eredeti tervei szerint már 2011 végén megindultak volna a végszerelési munkálatok, ez tolódott először 2012 első negyedévének utolsó hónapjára és most végül áprilisra.

Louis Gallois, az EADS konzorcium vezetője a vállalatcsoport eredményeiről tartott párizsi előadásában jelentette be, hogy az Airbus A350-esek összeszerelése április elején veszi csak kezdetét. Az első repülőgép ráadásul még nem repülő példány lesz, hanem azokból a földi terhelési tesztekből fogja kivenni a részét, amelyek nélkülözhetetlenek az új típus üzembeállításához. Gallois szerint az első tesztrepülőgép, amelly már a berepülési programban is részt vesz várhatóan idén nyáron kerül a gyártósorra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airbus korábbi közlése szerint összesen 5 tesztrepülőgépet tervez építeni, azokkal fogja teljesíteni a berepülési programot. Az első felszállás – ezen halasztás bejelentése előtti – tervezett ideje 2013 volt. A típus első üzembeállítója a Qatar Airways lesz, amely a jelenleg érvényben lévő ütemterv szerint 2014 első félévében kapja meg repülőgépét.

Forrás: Flightglobal.com (2012. március 8.) / Airbus / Fotó: Airbus (2011. december).

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!