Megkaphatja a norvég állam 270 millió USA-dollár értékű támogatását a Norwegian, amely e nélkül a hónap végére felélné teljes készpénzállományát. 

A Flightglobal információi szerint a társaság hitelezőinek 95 százalékát a hétvégén sikerült meggyőzni arról, hogy fogadják el a cég javaslatát, amely szerint a hitelt tőkévé, ezen keresztül részesedéssé konvertálják. Az első, múlt pénteki szavazáson még nem ment át a javaslat, de a társaságnak sikerült meggyőznie a hitelt nyújtókat.

A norvég kormány azért nem akarta támogatni az évek óta nagyon nehéz anyagi körülmények között működő társaságot, mert túl magas a hitel aránya a saját tőkéhez képest. Ezért a támogatás fejében előírták az arány csökkentését, ehhez pedig az kellett, hogy a hitelezők is megszavazzák a javaslatot.

Forrás: Gatwick Airport

Ezzel a lépéssel közel 1 milliárd dollár értékben szereztek részesedést a cégben azok, akik eddig valamilyen formában hitelezték a cég működését.

Így a Norwegian nagyjából 50 százaléka a lízingcégeké, 45 százaléka a hitelezőké lehet, a részvényesek alig 5 százalékot birtokolhatnak majd.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég továbbra is “hibernált” állapotban marad, járatai kevesebb, mint 1 százaléka közlekedik. Korábbi számítások szerint az állami segítséggel a cég az év végéig húzhatja ki, létezik viszont olyan forgatókönyv, amely szerint csak jövő márciusban indulhat újra az üzem.

Illusztráció, a Norwegian 737 MAX 8-asa Budapesten (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A terv ugyanakkor lehetőséget biztosít a gyorsabb felívelésre, ha a kereslet úgy alakul. A skandináv cég április közepén jelentette be, hogy két-két dán és svéd leányvállalata csődbe ment, amelyeken keresztül 4700 pilótát és légiutas-kísérőt foglalkoztatnak, emellett felmondták az európai és amerikai, egyéni vállalkozókkal kötött szerződéseket is.