Csődöt jelentett a Norwegian négy leányvállalata: e dán és svéd cégeken keresztül foglalkoztattak mintegy 4700 pilótát és légiutas-kísérőt.

A légitársaság hivatalos közleménye szerint a költségcsökkentő lépések ellenére az igazgatóságnak nem volt más választása, mint e döntést hozni. A csőd a Norwegian Pilot Services Sweden AB, a Norwegian Pilot Services Denmark ApS, a Norwegian Cabin Services Denmark ApS és a Norwegian Air Resources Denmark LH ApS nevű leánycégeket érinti.

Mivel a határokat lezárták, és a Norwegian a járatai több mint 99 százalékát leállította, a cég szinte bevétel nélkül maradt, viszont a munkáltatói költségeket viselniük kellett, a dán és svéd kormánytól pedig nem kaptak elegendő anyagi segítséget.

Forrás: Norwegian

Norvégiában az alkalmazottak bérét az állam fizeti, de ilyen intézkedést Dániában és Svédországban nem hoztak. A következményekért elnézést kért Jacob Schram, a légitársaság vezérigazgatója.

A csőd összesen 1571 pilótát és 3134 légiutas-kísérőt érint, de a norvég, francia és olasz bázisokon lévő személyzet munkája megmarad.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A The Guardian alapján a múlt héten számoltunk be arról, hogy a Norwegiannek nincs pénze a brit bázisokon lévő személyzet bérének rendezésére, a dolgozók a brit kormánytól fognak fizetést kapni, ez az állami program ma indul.

Elemzők szerint a cégnek 2,7 milliárd norvég korona (mintegy 260 millió dollár) friss tőkére lenne szüksége, a részvényesek és hitelezők április végén döntenek a következő lépésekről. Bár a cég kérte a norvég kormány anyagi segítségét is, arról egyelőre nem sikerült megállapodni, mivel a Norwegian egyelőre nem tudja teljesíteni a kért feltételeket.

A vállalat március 16-án kényszerszabadságra küldte 7000 dolgozója 90 százalékát, és szinte teljes üzemelését felfüggesztette: az Eurocontrol adatai szerint a cég a járatok 99,2 százalékát leállította.

A járvány előtti időkben is nagyon törékeny anyagi helyzetben volt a társaság, mert anyagilag fenntarthatatlan bővítést hajtott végre Björn Kjos vezetése alatt. A cég később új stratégiát alkotott, visszafogta a növekedést, és anyagilag fenntarthatóbb pályára állt.

A koronavírus-járvány miatt nemcsak a Norwegian, de a Virgin Australia is nagyon nehéz helyzetbe került, az ausztrál ABC szerint a napokban csődvédelembe vonulhat a társaság.