Hosszas várakozás után augusztus 14-én vette át első Boeing 787-8 típusú utasszállító repülőgépét az Ethiopian Airlines. Az afrikai légitársaság a kontinensen elsőként állítja szolgálatba az amerikai repülőgépgyár kompozit típusát.

Új korszak kezdődött kedden az Ethiopian Airlines történetében: az afrikai légitársaság átvette első Boeing 787-8 Dreamliner típusú utasszállító repülőgépét. Az ET-AOQ lajstromú gép első útja Washington D.C.-be vezet, ahol egy rövid kiállítás erejéig bemutatkozót tesz a meghívott partnerek és a sajtó munkatársai számára.

A nagy napra, amikor először landol Ethiopian 787-es Addisz-Abebában augusztus 17-én, pénteken kerül sor. Az első járatot másnap teljesíti repülőgép, 270 utasát viszi egy exkluzív, Kilimandzsáró körüli sétarepülésre. A vendégek között az ország vezető tisztségviselői, miniszterek, nagykövetek, légitársasági partnerek és természetesen a sajtó munkatársai lesznek.

Az Ethiopian Airlines összesen 10 darabot rendelt a Boeing 787-es legrövidebb törzsű, 8-as szériájából. A gépeket kétosztályos fedélzettel rendezi be a légitársaság, amelyek összesen 270 utas szállítására lesznek alkalmasak: 246 turista és 24 business ülés-elrendezéssel.

A flotta várhatóan 2016-ra válik teljessé, amikorra mind tíz, General Electric GEnx-1B hajtóművekkel szerelt Dreamliner megérkezik a légitársasághoz. Az Ethiopian Airlines egyébként több Boeing típus üzembeállításában élvez első pozíciót, ugyanis nemcsak a 787-es Dreamliner, hanem a 777-200LR, valamint a 777F első afrikai üzemeltetője is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A festés július 24-én készült el a Texas állambeli San Antonióban (Fotó: Ethiopian Airlines)

Az etióp nemzeti légitársaság elsők között rendelt az amerikai gyártó kompozit szélestörzsű típusából. Az első gép eredetileg tervezett átadására 2008-ban került volna sor. A program késése következtében erre csak négy évvel később kerülhetett sor.

Az első gép augusztus 19-től már szolgálatba is áll az Ethiopian Airlines rövidebb távú, afrikai útvonalain, majd szeptember 20-án indul első, igazán a típus teljesítményéhez méltó menetrendszerinti útra. A etióp Dreamliner a Flightglobal.com információi szerint Addisz-Abeba és Washington D.C. között fog naponta szolgálni. Az útvonalon a vállalat rendkívül nagy hatótávú, 321 üléses Boeing 777-200LR Worldlinereit váltja.

Az első Ethiopian Boeing 787-es berepülés közben (Fotó: Boeing)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!