Átvette első Embraer E-190 típusú utasszállító repülőgépét az Azerbaijan Airlines, amely összesen négy darabot rendelt a brazil gyártmányból. A nemzeti légitársaság új E-Jetjei az egykori azeri elnök, Heydar Aliyevről elnevezett bakui nemzetközi repülőtérről fognak üzemelni.

A fennmaradó három E-190-es mellett, amelyek szállításait még az idei évre vállalta az Embraer további két darab, rövidebb törzsű, egyenként 76 üléses E-170-es is csatlakozik a flottához. Utóbbi típust azonban nem közvetlenül a gyártótól, hanem annak lízingcégén, az ECC Leasing-en keresztül szerzik be az azeriek. Az E-190-eseik egyosztályos elrendezésben összesen 106 utast vehetnek fedélzetükre.

Jahangir Askerov, az Azerbaijan Airlines elnök-vezérigazgatója a gépátvétel kapcsán elmondta, hogy az első Embraer 190-es érkezése fontos mérföldkő a flottamodernizációs programjukban, amellyel turbolégcsavaros típusaikat, illetőleg egyes útvonalakon keskenytörzsű gépeiket váltják. Az E-190-esek gazdaságossága és hatótáv teljesítménye új lehetőségeket nyit a légitársaság előtt. A kényelmes utaskabin pedig különösen fontos azokon a hosszabb távú, európai, közel-keleti és közép-ázsiai útvonalakon, amelyeken forgalomba kívánják állítani a gépet – tette hozzá.

A most átvett első E-190-es (4K-AZ64) egy belföldi, Baku és Nakhchievan, valamint egy nemzetközi, Baku és Tbiliszi közötti útvonalon kezdi szolgálatát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!