Felkerültek az Engine Alliance GP7200 típusú hajtóművek a Qatar Airways leendő első Airbus A380-800 típusú utasszállító repülőgépére. A katari légitársaság jövő tavasszal készül átvenni a háromosztáyos elrendezésben több mint 500 utas szállítására alkalmas óriásgépet.

A Qatar Airways június elején, az idei párizsi légi szalont megelőzően közölte az első hivatalos fényképet a készülőben lévő Airbus A380-as gépéről. Az akkori fotó tanúsága szerint a hajtóművek még nem voltak házasítva a szárnyakkal. Clément Alloing, toulouse-i repülőgépfotóstól kapott, tegnap készült képen azonban már egyértelműen látható, hogy az Engine Alliance GP7200-as hajtóművek a gépen vannak, sőt a jellegzetes Oryx logo is rajtuk díszeleg.


Az Engine Alliance GP7200-as a General Electric és a Pratt&Whitney érdekeltségébe tartozó United Technologies Corporation közös gyártású nagyteljesítményű, 363kN tolóerő leadására képes sugárhajtóműve. A légitársaság még tavaly februárban jelentette be, hogy Airbus A380-asaihoz az Engine Alliance hajtóművet választja. Az Airbus legnagyobb utasszállítója kétféle hajtóművel rendelhető, a másik opció a Rolls-Royce Trent 900 típusa, de a katariak nem a brit gyártmány mellett döntöttek.

A Qatar Airwaysnek összesen 13 darab Airbus A380-800-asra van érvényes rendelése. A típus a három komfortosztályt kínáló kabinkonfiguráció szerint összesen 517 utast vehet majd fedélzetére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!