Augusztus 3-4-én ismét megrendezésre kerül a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató, mely idén a 75 éves önálló Magyar Légierő születésnapjának keretében zajlik. Az esemény Magyarország egyik legjelentősebb szabadtéri rendezvénye, és minden alkalommal Európa egyik legnagyobb airshowja.

A rendezvény mindkét napján közel 10 órán keresztül tartanak a légi bemutatók. A légi programok mellett statikus kiállításokon bemutatásra kerülnek a 25 meghívott ország légierejének különböző repülőgépei is, de emellett a Magyar Honvédség légi és szárazföldi alakulatai is bemutatkoznak. Az immáron hagyományosnak számító esemény 1997-ben került először megrendezésre, akkor még NATO Expresz néven. Azóta (többé-kevésbé) minden második évben megtartják a magyar repülő társadalom legnagyobb ünnepét.

A repülőnapokon minden alkalommal több mint 100 légijármű vesz rész, kezdve legkisebb ultrakönnyű repülőgépektől, a különböző oldtimer és katonai repülőgépeken át, egészen Európa leghíresebb bemutató kötelékeiig. Már hagyományosnak számító résztvevők mellett, mint például az olasz Frecce Tricolori, vagy a török Turkis Stars, a rendezők igyekeznek minden alaklomra különleges vendégeket is meghívni. Az idei év sztárja, és ezzel a repülés szerelmesei számára szenzációnak számító orosz bemutató kötelék, a Russzkije Vityazi (Orosz Vitézek) és 5db SU-27-esük. További különlegesnek számító résztvevők a spanyol Patrulla Aguila, és a lengyel SU-22-es kétgépes kötelék, vagy a szintén lengyel MIG-15. A statikus sor (földön kiállított repülőgépek sora) is tartogat csemegéket, mint például a NATO E-3 Sentry (AWACS), Bolgár Légierő SU-25-ös, vagy az Ukrán Légierő SU-27-es gépe. A külföldi kötelékek mellett a Magyar Honvédség idén két bemutatóval is szeretné megmutatni a nagyközönség számára, hogy mire is képes. Az egyik egy ellenséges betolakodó repülőgép elfogása, a másik pedig egy légi támogatással végrehajtott szárazföldi akció.

Újdonságnak számít, hogy idén a szervezőbizottság több szakújságírót és repülőgép fotóst is felkért, hogy javaslataikkal segítsék elő, hogy minél professzionálisabb tudják megrendezni a repülőnapot. Többek között ennek eredménye, hogy a szervezők idén elérhetővé tették a résztvevő repülőgépek érkezésének és gyakorlásának időpontját, és lehetőséget biztosítottak arra, hogy az érdeklődők egy úgynevezett spotter belépőt válthassanak. Ezzel a jeggyel már a szerdai naptól beléphetnek a kifejezetten a fotósok számára – a futópálya és gurulóutak közvetlen közelében – kialakított speciális területekre. Javaslatokat tettek különleges, ritkán látható repülőgépek meghívására is, és ezért láthatjuk idén pl. az orosz köteléket, vagy az AWACS-et. Állítólag így került meghívásra az USAF részéről a B-1B Lancer bombázó is, mely megjelenése hatalmas szenzáció lett volna, de az amerikai kormányzat rendkívüli költségmegszorításai miatt a légierő kénytelen volt lemondani minden külföldi repülőnapon való részvételt.

Az érdeklődők számára nyilvánosságra hozott érkezési információk hatására már a szerdai napon rengeteg érdeklődő volt a repülőtér kerítései mellett. A résztvevők hosszú sorát a Baltic Bees nyitotta, majd sorra jöttek a többiek. A várva várt Orosz Vitézek kb. 1 órás késéssel 16:45-kor érkeztek meg. A SU-27-es képességeit (pl. hatótávolságát) rendkívül jól demonstrálta, hogy a Moszkva melletti Kubinka repülőtérről érkező kötelék leszállás előtt még lerepülte a teljes bemutató programját is!

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Csütörtökön és pénteken tovább folytatódik a szóló repülőgépek és kötelékek érkezése valamint gyakorlása, hogy szombat reggel már teljes létszámmal, és felkészültséggel nyithassák meg a kapukat a nagyközönség előtt.

A repülőnappal kapcsolatos élménybeszámolókat, fényképeket, vagy egyéb információkat a hozzászólásokban várjuk mindenkitől!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!