A korábbi terveknek megfelelően pénteken elkezdődött a járatok átköltöztetése Isztambul új nemzetközi repülőterére.

A Flightglobal beszámolója szerint a teljes átköltözés az Atatürk repülőtérről 45 órát vesz igénybe, április 6-án este 9 órakor fejeződhet be. A fő használó, a Turkish Airlines hat óra alatt üzeme 38 százalékát költöztette át, a teljes átállás április 6-án éjfélig történik meg.

Ennek ideje alatt az Atatürk repülőtér péntek éjjel fél 12-től nem lesz elérhető a menetrend szerinti utasforgalmat lebonyolító légitársaságok számára, csak a bázissal rendelkező légitársaságok használhatják a gépek átrepülésére, szombaton este 9 órakor pedig teljesen bezárják a légikikötőt. Az utolsó járat, amely menetrend szerint használja, a Turkish Airlines szingapúri gépe lesz.

Az átköltözés után Atatürköt a légi áruszállító cégek, a kisgépes forgalom, a business jetek és a diplomáciai járatok használják majd egy ideig.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új repülőtér a Turkish járatai előtt április 6-án 11 órakor nyílik meg, a többi, bázissal rendelkező társaság 16 órától használhatja a légikikötőt, az induló és érkező járatok számát mindkét reptéren óránként 35-35 járatra korlátozzák.

A költözés utáni első két hétben még korlátozott légiforgalmi irányítással üzemel az új repülőtér, hogy biztosítsák az irányítók átállását és hozzászokásukat az új eljárásokhoz. A repülőtér kapacitása az első időszakban évi 90 millió utas.

Az elsődleges tervek szerint az átállásnak az év elején kellett volna megtörténnie, miután októberben hivatalosan is megnyitottál az új repülőteret.

Forrás: Istanbul Airporta

Mint arról korábban beszámoltunk, a költöztetésben 1800 dolgozó vesz részt és több mint 47 ezer tonnányi eszközt – a földi járművektől kezdve számos holmiig – mozgatnak meg a két helyszín közötti úton.

A művelettel egy időben a két helyszín IATA-kódot cserél: az új Istanbul Grand Airport megkapja az IST-, Atatürk pedig átveszi az ISL-kódot.