Két napon át zajlik majd az Atatürk reptérről az új helyre a “nagy költözés”, de a Turkish Airlines egészen április 20-ig törölhet járatokat, érdemes figyelnie az utazóknak.

Bejelentette az isztambuli új óriásreptér üzemeltetője és a Turkish Airlines, hogy április elején kerül sor a “nagy költözésre”, a forgalom teljes áthelyezése a régi Atatürk reptérről – írja az AINonline.

Mivel soha nem látott nagyságú műveletről van szó, az április 5-én hajnali 3 órától április 7-én éjfélig tartó időszakra isztambuli vagy ottani átszállásra jeggyel rendelkezők figyeljék a tájékoztatást az esetleges járattörlések miatt.

Forrás: Istanbul Grand Airport

Maga a Turkish Airlines több, előzetesen meghirdetett járatát törölte április 5-től egészen 20-ig. Április 6-án hajnali 2 órától 14 óráig pedig sem az Atatürk, sem az új reptér nem fogad és nem indít járatokat, ekkor történik meg a tényleges átállás.

Az utolsó menetrend szerinti gép Atatürkön a Turkish Szingapúrba induló járata lesz, az új helyen pedig az első szintén az állami légitársaság ankarai járata.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben egyébként az üzemeltető tájékoztatása szerint számos további üzlet és egyéb létesítmény is elkészült a már megépült terminálban.

A költözés nagyságrendjét érzékelteti, hogy 1800 dolgozó vesz részt benne, és több mint 47 ezer tonnányi eszközt – a földi járművektől kezdve számos holmiig – mozgatnak meg a két helyszín közötti úton.

A művelettel egy időben a két helyszín IATA-kódot cserél: az új Istanbul Grand Airport megkapja az IST-, Atatürk pedig átveszi az ISL-kódot.

A költözés után utóbbi csak a VIP-repüléseket és egy ideig az áruszállító járatokat szolgálja majd ki. Ismert, a város által körbenőtt régi légikikötő helyett több ütemben, a 2020-as évek végéig kiépülő új hely akár évente 200 millió utas kiszolgálására is képes lehet a tervek szerint, a most átadott ütemben 90 milliós kapacitással rendelkezik a terminál és a két elkészült futópálya.

Hirdetés