Két napon át zajlik majd az Atatürk reptérről az új helyre a „nagy költözés”, de a Turkish Airlines egészen április 20-ig törölhet járatokat, érdemes figyelnie az utazóknak.

Bejelentette az isztambuli új óriásreptér üzemeltetője és a Turkish Airlines, hogy április elején kerül sor a „nagy költözésre”, a forgalom teljes áthelyezése a régi Atatürk reptérről – írja az AINonline.

Mivel soha nem látott nagyságú műveletről van szó, az április 5-én hajnali 3 órától április 7-én éjfélig tartó időszakra isztambuli vagy ottani átszállásra jeggyel rendelkezők figyeljék a tájékoztatást az esetleges járattörlések miatt.

Forrás: Istanbul Grand Airport

Maga a Turkish Airlines több, előzetesen meghirdetett járatát törölte április 5-től egészen 20-ig. Április 6-án hajnali 2 órától 14 óráig pedig sem az Atatürk, sem az új reptér nem fogad és nem indít járatokat, ekkor történik meg a tényleges átállás.

Az utolsó menetrend szerinti gép Atatürkön a Turkish Szingapúrba induló járata lesz, az új helyen pedig az első szintén az állami légitársaság ankarai járata.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elmúlt hetekben egyébként az üzemeltető tájékoztatása szerint számos további üzlet és egyéb létesítmény is elkészült a már megépült terminálban.

A költözés nagyságrendjét érzékelteti, hogy 1800 dolgozó vesz részt benne, és több mint 47 ezer tonnányi eszközt – a földi járművektől kezdve számos holmiig – mozgatnak meg a két helyszín közötti úton.

A művelettel egy időben a két helyszín IATA-kódot cserél: az új Istanbul Grand Airport megkapja az IST-, Atatürk pedig átveszi az ISL-kódot.

A költözés után utóbbi csak a VIP-repüléseket és egy ideig az áruszállító járatokat szolgálja majd ki. Ismert, a város által körbenőtt régi légikikötő helyett több ütemben, a 2020-as évek végéig kiépülő új hely akár évente 200 millió utas kiszolgálására is képes lehet a tervek szerint, a most átadott ütemben 90 milliós kapacitással rendelkezik a terminál és a két elkészült futópálya.