Akár húsz év börtönbüntetésre is ítélheti az ausztrál bíróság azt a 25 éves Sri Lanka-i diákot, aki a pszichiátriáról szabadulva megpróbálta magához venni egy úton lévő utasszállító gép fölött az irányítást.

Forrás: Wikimedia Commons

Az ausztrál Nine News tudósítása szerint a Manodh Marks névre hallgató fiatal bűnösnek vallotta magát a tárgyalását abban, hogy megpróbálta átvenni az irányítást a Malaysian Airlines egyik Airbus A330-300-asa felett, amely a 128-as járattal útban volt Melborune-ből Kuala Lumpurba.

A férfi vádalkut kötött az ügyészséggel: bűnösnek vallja magát, cserébe pedig ejtik a sokkal súlyosabb vádakat. Az ügyészség korábban gépeltérítéssel, repülőgép, és légiközlekedés veszélyeztetésével is vádolták, ezek közül csak a gépeltérítésért életfogytiglani börtönbüntetést kaphatna.

Ejtették emellett azt a vádpontot is, amely szerint a fiú robbanószerrel felszerelkezve fenyegette meg az utasokat, hogy felrobbantja a szerkezetet.

A fiatal férfi abban az időben Ausztráliában, Melbourne egyik külvárosában élt diákvízummal. Marks egy ideig pszichiátriai kezelés alatt tartották, majd elengedték. Ezen a napon vásárolt magának egy jegyet a Malaysia Airlines egyik járatára és követte el tettét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A járaton 337 utas tartózkodott, a férfit ők fogták le, amely visszafordult Ausztrália fielé és végül Tullamarine-ben hajtott végre kényszerleszállást.