Véglegesítésre került a Boeing repülőgépgyár és a Silk Way West közötti megállapodás, amelynek értelmében az azeri légitársaság három darab B-747-8F típusú teherszállítót rendelt a flottája számára.

Boeing 747-8F a Silk Way West bakui bázisán. (Fotó: Silk Way West) | © AIRportal.hu

Boeing 747-8F a Silk Way West bakui bázisán.
(Fotó: Silk Way West)

Az AIRportal.hu januárban adott hírt róla, hogy a Silk Way West újabb Boeing 747-8F gépek beszerzéséről tárgyal az amerikai gyártóval. A megrendelési szerződés létrejöttét a felek végül március 3-án hozták nyilvánosságra. Ennek alapján a Silk Way West összesen három darab Boeing 747-8F gépet rendelt, a listaárakon számítva mintegy 1.1 milliárd dollár értékben.

A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is jelenlévő légitársaságnak jelenleg kizárólag Boeing 747-esekből áll a flottája, két-két darab 747-8F és 747-400F típus közlekedik az útvonalhálózatban.

A Silk Way West 2014 augusztusában vette először flottájába a 747-es típuscsalád legújabb generációját képviselő 747-8-ast. A flottában akkor még üzemelt két darab Boeing 767-300F is, de azokat időközben kivonta a légitársaság, ezért a budapesti járaton is, amely eredetileg 767-essel nyílt immáron csak 747-esek működnek. Mivel 747-8-as érkezésére is volt már példa, a luxemburgi Cargolux után a Silk Way West a második cargo légitársaság a ferihegyi forgalomban, amely ezt a típust is közlekedteti budapesti viszonylatán.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing repülőgépgyárnak idén ez az első 747-8 értékesítése, leszámítva az USAF január végi bejelentését, amely szerint a légierő a 747-8-ast választotta az új elnöki különgépnek. A négy-hajtóműves típusból annak ellenére, hogy a Boeing rekordévet zárt tavaly egyetlen darabot sem sikerült eladni. A 747-es 8-as szériájának gyártási ütemét ezért a Boeing szeptembertől havi 1.3 gépre készül redukálni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!