Visszavonta sztrájkfelhívását pénteken a német légiforgalmi irányítók szakszervezete (GdF), miután a francia társszakszervezet elállt a jövő hétre tervezett munkabeszüntetéstől.

A GdF csütörtökön szólította fel tagjait, hogy a francia kollegák iránti szolidaritásból január 29-én reggel 8 órától egy órára szüntessék be a munkát. A GdF ezzel az európai légiforgalmi irányítók érdekképviselete (ATCEUC) tiltakozó akciójához csatlakozott, és azért választotta azt a megoldást, hogy a francia megmozdulást támogatja szolidaritási akcióval, mert a szakszervezetek Németországban nem szervezhetnek politikai sztrájkot, az ATCEUC pedig politikai jellegű ügyben, az Európai Bizottság (EB) egy tervezett reformja ellen hirdetett tiltakozó mozgalmat.

A francia légiforgalmi irányítók érdekképviselete (SNCTA) viszont úgy döntött pénteken, hogy mégsem sztrájkol, így tárgytalanná vált a német szakszervezet szolidaritási akciója. Az ATCEUC mind a 14 ezer európai légiforgalmi irányítóhoz felhívást intézett, hogy január 29-én együtt tiltakozzanak az EB Egységes Európai Égbolt (SES) nevű programja ellen. Az akcióhoz egyebek között olasz, spanyol és portugál szakszervezetek csatlakoztak.

A SES az EB és az Eurocontrol uniós repülésbiztonsági felügyelet közös kezdeményezése, lényege a tagállami hatáskörbe tartozó, széttagolt légiforgalmi irányítás egységesítése uniós szinten. A brüsszeli bizottság és az Eurocontrol szerint a reform gazdaságosabb működést, rövidebb repülési útvonalak kialakulását eredményezheti. A légiirányítók érdekképviselete szerint viszont csak a légitársaságok érdekeit szolgálja és elbocsátásokkal, megszorításokkal járhat. Tiltakozik egy másik munkavállalói szervezet is, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF), amely január 30-ára jelentett be megmozdulást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!