A repülőtéri hószolgálat 56 éves dolgozója hóeltakarítás közben munkagépével belecsúszott egy, a repülőtéren 1995 óta tárolt, légiutas-kísérők képzéséhez használt ex-Malév Tu-154-es szárnyába Stuttgartban. A szakember súlyos sérüléseket szenvedett, kiszabadításához le kellett vágni a repülőgép szárnyát.

Súlyos sérülésekkel vitték kórházba tegnap a stuttgarti légikikötő 56 éves alkalmazottját tegnap reggel – adta hírül a német Esslinger Zeitung tegnapi cikke. A férfi a repülőtéri hószolgálat egyik járművével végzett munkát a repülőtér déli előterén, amikor a jeges felületen a lassan közlekedő munkagéppel belecsúszott egy Tupoljev 154-es szárnyába.

A szakember beleszorult a szétroncsolódott járműbe, ezért a repülőtéri tűzoltóságnak a sérült kiszabadításához le kellett vágnia Tupoljev szárnyát. A rendőrség tájékoztatása szerint az anyagi kár közelítőleg 150.000 euróra tehető. Az eset a légiforgalomban nem okozott zavart.

A balesetben érintett repülőgép a korábban a HA-LCB lajstromjelet viselő Tu-154B2 volt, mely 1995 óta áll a stuttgarti repülőtéren. A repülőgép 1973. szeptember 29-én került a Malévhez, összesen 26 140 repült órát teljesített. A Tupoljevet csak földi feladatokra használják, a légiutas- kísérők realisztikus környezetben itt gyakorolhatják a gépek vészkiürítését, ezen felül kiemelt repülőtéri gyakorlatokon is szolgálatot teljesít.

Somogyi-Tóth Péter és Kiss Gergely az iho-n tavaly megjelent videója a repülőgépről:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az épen maradt magyar Tu-154-esekre rájár a rúd

A HA-LCE lajstromjelű Malév Tu-154B2-est is a légiutaskísérők képzésére használták. A gép haláltusája akkor kezdődött, amikor helyhiány és a tárolási díjak megemelkedése miatt le kellett vágni az egyik szárnyát. A repülőgépet 2012-ben darabolták fel a ferihegyi torony mögötti tűzoltó-gyakorlótéren.
Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu

2012-ben az LCElemért (HA-LCE) darabolták fel Ferihegyen, most a stuttgarti repülőtéren álló, hibátlan állapotú, nagy gonddal őrzött és karbantartott LCBélának pecsételődhet meg a sorsa a szerencsétlen baleset következtében.

Remélhetőleg a magyar repüléstörténet szempontjából nagy értékű repülőgép nem kerül olyan méltatlan sorsra, mint ferihegyi társa.

A repülőgép megmentése érdekében egy, a magyar polgári légiközlekedés értékeinek megóvását kiemelt fontossággal kezelő csoportosulás – melynek tagjai tagjai: Somogyi-Tóth Dániel, Samu Ádám, Tóth Gábor, Ruzsom Zoltán – haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a német üzemeltetőkkel. A fejleményekről természetesen beszámolunk az AIRportal.hu-n.

Friss 2013.02.11. 09:00: hétfő reggel elment a megkeresés a stuttgarti repülőtér közkapcsolati igazgatóságának. Reméljük hamarosan válaszolnak és többet tudunk majd LCBéla állapotáról.

Két archív kép az LCB-ről (Forrás: Aeronews archív):

Címlapfotó: Somogyi-Tóth Péter

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!