Szeptember 14-től megszűnnek a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Államok repülőterein többek közt Európából érkező járatok utasaival szemben bevezetett korlátozások és egészségügyi szűrések az amerikai kormány döntése értelmében.

Az elmúlt mintegy fél évben több, a járvány terjedése szempontjából kockázatosnak minősített országból és területről érkező járatok az Egyesült Államokban csak a kijelölt 15 repülőtéren szállhattak le, ahol az utasokat fokozott egészségügyi ellenőrzésnek vetették alá. Ez leginkább testhőmérséklet-mérést, kikérdezést, illetve bizonyos esetekben egy alapszintű egészségügyi vizsgálatot jelentett.

Korlátozások alá esett a schengeni övezet összes tagállama mellett az Egyesült Királyság (kivéve az Európán kívüli területek), Írország, Brazília, Irán és Kína (kivéve Hongkong és Makaó).

A kijelölt érkező repterek között volt a Boston-Logan, a Chicago-O’Hare, a Dallas-Fort Worth, a honolului Daniel K. Inouye International Airport, a Fort Lauderdale-Hollywood, a houstoni George Bush Intercontinental Airport, az atlantai Hartsfield-Jackson, a New York-i John F. Kennedy, a Los Angeles-i, a miami, a newarki Liberty, a San Francisco-i, a Seattle-Tacoma, és a Washington-Dulles légikikötő.

Forrás: MIA

A körből kiesett több olyan nemzetközi reptér is, amely a járvány előtt jelentős átszállóközpontként funkcionált az USA és Európa között, az érintett légitársaságok ezekre a repülőterekre nem indíthattak járatokat, a gépeket át kellett irányítani a kijelölt helyekre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szeptember 14. hétfőtől az amerikai betegségmegelőzési központ (CDC) eltörölte a korlátozást, azaz már bármely nemzetközi repülőtérre érkezhetnek járatok például Európából, és megszűnik az érkező utasok egészségügyi szűrése is.

A bejelentéssel az amerikai kormányzat és a CDC elismerte, hogy a tüneti alapú szűrés hatékonysága korlátozott, mert a fertőzöttek jelentős része tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészeli át a betegséget, vagy a vizsgálat idején nem mutatható ki a betegségre utaló tünet, ugyanakkor ezek az utasok is fertőzhetnek.

A közlés szerint az eddigiekhez képest más stratégiát kell követni a betegség terjedésének megfékezése érdekében. A hangsúlyt arra kell helyezni, hogy csökkentsék a kockázatokat az egyes utasok vonatkozásában az utazás minden szakaszában. Ehhez elengedhetetlenek a tájékoztató kampányok, a betegség tüneteit mutatók gyors elkülönítése a repülőtereken, a kontaktus-információk önkéntes gyűjtése elektronikus módszerekkel, az országspecifikus kockázatelemzések és a repülőtéri személyzet képzése.

Az USA-ba továbbra is csak amerikai állampolgársággal, zöldkártyával, vagy meghatározott típusú vízummal rendelkező, illetve az érvényes szabályokban meghatározott kivételeknek megfelelő utasoknak lehet belépni.