Az orosz kutató és mentőegységek megtalálták a Szocsi repülőteréről Szíriába tartó, vasárnap a tengerbe zuhant orosz légierős Tu-154B típusú repülőgép egyik fedélzeti adatrögzítőjét.

Az adatrögzítőt egy 1,6 kilométerre a partoktól, 17 méteres mélységben lokalizálta egy távirányítású kutatóeszköz a Flightglobal beszámolója szerint, melyet az orosz védelmi minisztérium közlésére alapoznak.

Egyelőre azt nem közölték, hogy a repülési adatrögzítőt (FDR – flight data recorder), vagy a pilóták kommunikációját rögzítő egységet (CVR – cockpit voice recorder) sikerült megtalálni.

A készüléket a kiemelést követően Moszkvába fogják szállítani és ott fogják belőle kiolvasni az adatokat.

A mentőcsapatok megkezdték a szerencsétlenül járt Tu-154-es nagyobb roncsainak kiemelését. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint többek közt a repülőgép törzsének egy 3,5 x 4,5 méteres oldalpanelját is kiemelték, de lokalizálták a repülőgép NK-8 típusú hajtóműveinek egyes darabjait is a tengerfenéken.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tragédia helyszínén és annak 100 négyzetkilométeres környezetében 45 hajó dolgozik és tengeralattjárók is keresik a repülőgép darabjait, valamint a helyszínre vezényeltek nagy teherbírású darukat is a roncsok kiemeléséhez.

Egyelőre 12 áldozat kiemelését erősítették meg a repülőgépen tartózkodó 92 főből.

Így nyitották fel a Tu-154-es adatrögzítőjét

Forrás: RT

Amint arról korábban beszámoltunk, kilencvenkét emberrel a fedélzetén a Szocsiból történt felszállást követően a Fekete-tengerbe zuhant az orosz légierő egyik TU-154-es repülőgépe. A repülőgép Szocsiból tartott Szíriába december 25-én vasárnap és az orosz partoktól nem messze tűnt el a radarokról

A repülőgépen 84 utas és 8 fős személyzet tartózkodott, közülük senki sem élte túl a katasztrófát.

A repülőgépen a Szíriában szolgáló orosz katonák bázisára utazó küldöttség utazott, a híres Alexandrov Ensemble katonai együttes tagjai és újságírók is a fedélzeten voltak a RIA hírügynökség jelentése szerint.

A balesetet szenvedett repülőgép az orosz légierő RA-85572 lajstromjelű, Tupolev 154B-2 típusú repülőgépe volt. A repülőgépet 1983-ban gyártották, azaz 33 éves volt.

Korábbi fotó a balesetet szenvedett repülőgépről