Megtörtént a csatlakozás: a mai naptól kezdve teljes jogú oneworld tag a Qatar Airways, amely az Öböl-menti nagyok közül elsőként kapcsolódik egy világméretű légiszövetséghez. A dohai légitársaság már az első, a tagságot hirdető speciális festésű repülőgépét is bemutatta, ami az új Hamad repülőtéren tartott nagyszabású ünnepség fénypontjaként szolgált, különösen, hogy ez volt az első gép, amely itt földet ért.

A világ egyik legdinamikusabban fejlődő és legmagasabb szolgáltatási színvonalat képviselő légitársaságával gyarapodott a oneworld légiszövetség tagsága, miután október 30-tól a Qatar Airways is belépett a szövetségbe.

A csatlakozási ceremóniára egy nappal korábban, október 29-én került sor Doha vadonatúj nemzetközi repülőterén, a Hamadon, amely hamarosan hivatalosan is megnyitja kapuit és a Qatar Airways új bázisául fog szolgálni, ahonnan már a flotta leendő Airbus A380-800-as óriásgépei is útjukra indulhatnak.

Az ünnepség fénypontjaként szolgált, amikor a légitársaság bemutatta a légiszövetségi tagságát hirdető első repülőgépét, amely egy Boeing 777-300ER, a Qatar Airways aktuális gépparkjának legnagyobb típusa. A flotta egykori legelső hosszított törzsű triplahetesén (A7-BAA) a vezérsík és a hajtóművek gondolái viselik a jellegzetes Oryx emblémát, a többi rész mindenhol fehér, a törzsön a szokott hatalmas, ez esetben 2 méter magas oneworld felirattal díszítve.

A Qatar Airways összesen négy repülőgépét készül oneworld festéssel ellátni. Két Boeing 777-es és két kisebb, keskenytörzsű Airbus A320-as is a tagság büszke hordozója lesz szerte a világban. Lévén, hogy a dohai ötcsillagos a hét minden napján közlekedik a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre esélyes, hogy a különleges festésű Airbusok előbb-utóbb a magyar főváros légikikötőjében is megfordulnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways oneworld festésű Boeing 777-300ER típusú gépe, amely elsőként landolt az új dohai repülőtéren. (Fotó: Qatar Airways)


A rendezvényen Katar miniszterelnöke is tiszteletét tette, de természetesen jelen volt Akbar Al Baker, a légitársaság vezérigazgatója és Bruce Ashby, a oneworld vezetője is a többi taglégitársaság delegáltjaival egyetemben.

A Qatar Airways a tizenharmadik az 1999 óta fennálló szövetség aktív tagságában, amely olyan társaságokat tömörít, mint az Air Berlin, az American Airlines, a British Airways, a Cathay Pacific, a Finnair, az Iberia, a Japan Airlines, a LAN Airlines, a Malaysia Airlines, a Qantas, a Royal Jordanian és az S7 Airlines.

Az első járatok, amelyeken a Qatar Airways már teljes körű oneworld szolgáltatást nyújtott utasainak a Dakkából (dohai idő szerint) 00:15-kor felszálló QR633-as, valamint a Dohából 00:20-kor induló rijádi QR1166-os voltak.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!