A nemrégiben sikeres csődvédelmi programot végrehajtó és arculatot is váltó American Airlines Group nagy volumenű flottafiatalításba kezd az idén, melynek következtében korszerű, környezetbarát és gazdaságos gépek kerülnek a kiöregedett masinák helyére.

A US Airways egyik Airbus A330 típusú gépe, hamarosan három ilyen szélestörzsű gyarapitja az American Airlines gépparkját. (Fotó: Bodorics Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A US Airways egyik Airbus A330 típusú gépe, hamarosan három ilyen szélestörzsű gyarapitja az American Airlines gépparkját. (Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)

A 2014-es évben a társaság összesen 83 darab repülőgépet kíván flottájába integrálni, de a teljes géppark így is csak három géppel fog növekedni, mivel 80 repülőgépet selejtez le a US Airways American Airlines alkotta csoport.

A gépátvételek folyamatosak, az Airbus 10 A319-est, 42 darab A321-est, három A330-200-ast szállít az idén, míg a Boeing 20 darab 737-800-ast, kettő 787-8 Dreamlinert és hat darab 777-300-ast kíván átadni a csoportnak. A Boeing ezzel lemaradást kénytelen elkönyvelni európai riválisával szemben, hiszen míg az everetti cég 28 gépet szállíthat, addig a franciák 55 repülőgépet adhatnak át az American Airlines Groupnak.

A selejtezésre váró géppark túlnyomórészt amerikai gyártmányok: 26 darab McDonell Douglas MD-80-as, 14 Boeing 737-400-as, 22 darab Boeing 757-200-as, 13 Boeing 767-200-as, de európai gépek is szerepelnek a listán, mégpedig öt Airbus A320-as.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az American Airlines Boeing 757-200-asai is búcsút intenek a flottának. (Fotó: Samu Ádám - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az American Airlines Boeing 757-200-asai is búcsút intenek a flottának. (Fotó: Samu Ádám – AIRportal.hu)


A csoport jelentős számú regionális közlekedésre alkalmas típust is üzemeltet, mely flotta szintén átalakításra kerül. Az Embraer E140-esek létszámát negyven darabbal kívánja csökkenteni a cégcsoport, így 34 ilyen típusú gép marad a nagyszámú flottában, de nem hagyja utánpótlás nélkül a kivont gépek csoportját a vállalat, ugyanis 24 darab Embraer E175-ös és 19 darab Bombardier CRJ-900-as érkezik a helyükre, így egy darabbal növelve a jelenlegi 558 gépes regionális flottát.

A cégcsoport tagjai között útvonalcsere is létrejön, mely során a US Airways átveszi június 1-jétőll a Charlotte-Chicago, Charlotte-Miami és a Los Angeles-Phoenix viszonylatot. Július másodikától a Miamiból Detroitba, New Orleansba, Raleighbe, és Tampába közlekedő járatok is a US Airways üzemeltetésébe kerülnek. Szintén július másodikától a Phoenixből közlekedő Detroitba, New Arkba, Orange Countyba, és Seattlebe irányuló desztinációk kikerülnek a US Airways égisze alól és az American Airlines veszi át őket.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!