Végre elégedett lehet Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezérigazgatója miután légitársasága tegnap átvehette első Boeing 787-8 típusú Dreamlinerét.

Az eredetileg tervezett augusztusi átadást követően három hónappal később, november 12-én vehette át első Boeing 787-esét a Qatar Airways. A tegnap tartott gépátadási ceremónia után az A7-BCB lajstromú (c/n 38320) Dreamlinert a légitársaság pilótái ma repülik haza Dohába.

A Qatar Airways hétfőn kiadott közleménye még csak arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalat első Boeing 787-ese a héten érkezik meg Doha repterére, konkrét dátumról nem esett szó. Az amerikai repülőgépgyár sajtóosztálya azonban ma éjjel kiadott közleményében bejelentette, hogy a katariak megkapták első Dreamlinerüket.

Kissé furcsa, hogy a Boeing sajtósai csak egy számítógépes grafikát mellékeltek a gépről, holott az már az idei Farnborough Air Show-n légi parádé keretében is bemutatkozott, de bizonyára ennek is megvan az oka és esetleg a Qatar kérésére inkább a repüléstörténeti jelentőségű dohai landolás pillanatait kívánják képeken is hangsúlyozni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az A7-BCB lajstromú, elsőként átvett Boeing 787-es a festés elkészültekor (Fotó: Boeing Company)


A Qatar Airways 787-esei (összesen 30 darabot rendeltek) kétosztályos elrendezésben 254 utas szállítására alkalmasak, ebből 22-en, a típuson debütáló vadonatúj business osztályon foglalhatnak helyet. Az elsőként átvett Dreamliner a flotta 32. Boeing gyártmánya, a fennmaradó 31 gép mind a 777-es típuscsaládba tartozik. A teljes flotta egyébként a vállalat novemberi összesítője szerint 111 gépet számlál.

Akbar Al Baker október közepén a londoni Aviation Club-ban tartott beszédében jelentette be, hogy december elején Doha – London-Heathrow útvonalukon állítják először menetrendszerű szolgálatba a 787-est.

A Qatar 787-eseinek átvétele várhatóan felgyorsul és az idei évben még legalább 2 gépet megkap a légitársaság. A Dreamlinerek folyamatos érkeztével Dubai, Delhi, Zürich és Frankfurt szerepelnek a kiszemelt első nemzetközi célállomások között.

Ajánlott link: Qatar Airways Dreamliner élmény oldal

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!