Megkapta a jogokat és végre a török hatóságok is jóváhagyták, így augusztusban indulhat a Wizz Air isztambuli járata. A légitársaság heti négy járattal indít, majd folyamatosan növelik a frekvenciát. Jövő év márciusától pedig már minden nap kínálnak közvetlen összeköttetést Budapest és az isztambuli Sabiha Gökçen repülőtér között.

Abrán György, a Wizz Air kereskedelmi igazgatója a budapesti Le Meridien szállodában tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy légitársaságuk útvonalhálózata újabb keleti irányú célállomással bővül. A tel-avivi, kijevi, bakui és dubai útvonalak után augusztus 2-tól Isztambul is elérhetővé válik a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről utazók számára.

A járatindítás hónapjában hétfői, szerdai, pénteki és vasárnapi napokon közlekednek a diszkont légitársaság 180 üléses Airbus A320-asai Isztambulba, majd szeptembertől a csütörtöki napokon is igénybe vehető lesz a járat, és 2014 márciusától a tervek szerint már minden nap repülnek Wizz gépek Budapest és Isztambul között.

A Malév leállását követően a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala döntésének értelmében a Wizz Air nyerte el azokat a jogokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a légitársaság Budapestről Törökországba repüljön. Mindez még tavaly októberben dőlt el, de a járatindításhoz a török fél engedélyéhez is szükség volt; ezt mostanra sikerült megszerezni. Mint Abrán Görgy elmondta a magyar kormány komoly érdekérvényesítést folytatott, amely során végül sikerült megegyezni, hogy a török fél a Wizz Air kijelölését elfogadja.


Abrán György, a Wizz Air kereskedelmi igazgatójának sajtótájékoztatója vágatlanul.

A járatok a Sabiha Gökçen repülőtérre fognak közlekedni. Ez az Atatürk után Isztambul második legnagyobb légikikötője, amely a város ázsiai oldalán fekszik. A Wizz kulcsfontosságú célállomásként tekint Isztambulra, egyaránt számítanak olyan utasokra, akik üzleti és üdülési célpontként is tekintenek Törökországra. Az első évben várhatóan mintegy 70 ezren veszik igénybe az útvonalon a Wizz Air szolgáltatásait, de a remények szerint ez a szám csak növekedni fog.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szó esett a flotta bővítéséről is: még az idén megérkezik a 45. Airbus A320-as a gépparkba. Az AIRportal.hu kérdésére miszerint tervben van-e a meglévő gépeknél nagyobb kapacitású típus forgalomba állítása, amellyel esetleg még távolabbi desztinációk is felkerülhetnének az egyre bővülő útvonalhálózati térképre, a kereskedelmi igazgató úgy válaszolt, hogy mérlegelik az A320-as család hosszabb törzsű tagjának bevezetését, de egyelőre nincs közvetlenül napirenden a téma.

Jelenleg egyetlen légitársaság, a Turkish Airlines kínál menetrendszerű járatokat Budapest és Isztambul között. Augusztus 2-tól, a Wizz Air belépésével tehát megszűnik a török nemzeti légitársaság monopolhelyezete a két város közötti útvonalon.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!