Véglegesítette megállapodását az Airbus és az Aerolíneas Argentinas, amelynek értelmében az argentin légitársaság négy darab vadonatúj A330-200-ast vásárol flottája számára. A 2015-től érkező gépek közép-, és hosszú távú útvonalakon egyaránt bevetésre kerülnek majd.

Tartotta magát tavaly novemberi szándéknyilatkozatához az Aerolíneas Argentinas, amelyben négy darab Airbus A330-200-asra formált igényt. A hírről a légitársaság bejelentése alapján oldalunk is azonnal beszámolt, de az európai repülőgépgyár a Buenos Airesben kötött megállapodást akkor még nem verte nagy dobra, közleményt sem adott ki.

A mai napon azonban immáron az Airbus részéről is kihirdetésre került, hogy négy darab A330-200-ast vásárol az Aerolíneas Argentinas. A szerződéskötésre ugyancsak helyileg, az argentin fővárosban, a Külügyminisztérium reprezentatív eseményekre fenntartott San Martín palotájában került sor. Az ünnepélyes aláírás pillanataiban az Airbus latin-amerikai térségért felelős képviseletvezetője, Rafael Alonso és a légitársaság vezetője, Mariano Recalde mellett állami tisztségviselők, valamint a német, a francia és a brit nagykövetek is jelen voltak.

Az Airbus A330-200 tavaly jelent meg az argentin légitársaság flottájában. Az Aerolíneas Argentinas a párizsi légiszalonon kötött négy darab használt gépre lízingszerződést az ILFC-vel, amelynek eredményeként az első A330-as (LV-FNI) szeptember 5-én meg is érkezett Buenos Airesbe. A típus fontos szereplője volt a december 15-én újra indult közvetlen New York-i járat üzemeltetésének. Jelenleg három A330-as áll szolgálatban, a hosszú távú járatok teljesítésére alkalmas flotta további 4 darab A340-200-as és 7 darab A340-300-as típusa mellett, amelyekből előbbiek rövidesen kivonásra kerülnek.

Lévén, hogy az Aerolíneas Argentinas állami tulajdonban van, az Airbus-szerződés véglegesítése során adott nyilatkozatok túlnyomó része politikai jellegű dicshimnusz volt, de a novemberi keretszerződés alapján ismert, hogy az első kettő, az argentin flotta számára újonnan készült A330-200-asok 2015-ben érkeznek a céghez, míg a másik két gépet a rákövetkező évben, 2016-ban szállítja az Airbus.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Most, hogy már véglegesítették a szerződést, számítógépes látványtervet is készített az európai repülőgépgyár. (Forrás: Airbus)


Az Aerolíneas Argentinas szándéka szerint az új gépek azon túl, hogy hozzájárulnak a már jelenleg is az A330/340 típuscsaláddal üzemelő szélestörzsű flotta egységességéhez jótékony hatással lesznek a költséghatékonyságra, az üzemanyag fogyasztásra is. Az új A330-asok európai és észak-amerikai útvonalak mellett Dél-Amerikán belül is fognak közlekedni.

“Mivel arra törekszünk, hogy utasaink számára a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsuk, négy A330-200-assal bővítjük a flottát. Ez a szélestörzsű típus a legújabb fejlesztéseket, modern kabinbelsőt és korszerű fedélzeti szórakoztatást biztosít, miközben hozzásegít minket ahhoz, hogy jelentősen növeljük flottánk üzemeltetési hatékonyságát. Nagyon büszkék vagyunk döntésünkre, amelynek révén szorosabbra fűződnek kapcsolataink az Airbus-szal, mint valaha.” – nyilatkozta Mariano Recalde.

Rafael Alonso, az Airbus részéről elmondta, büszkék rá, hogy részesei lehetnek az Aerolíneas Argentinas fejlődésének, amellyel kapcsolatban Axel Kicillof, Argentína gazdasági minisztere azt emelte ki, hogy a gépvásárlási szerződés újabb példája annak, mekkora nagy átalakításon megy keresztül a nemzeti légitársaság, amióta az állam visszavette felette az irányítást. Amikor magánkézben volt számos dologtól, benne a géppark frissítésétől, de leginkább a jövőbeli projektektől került megfosztásra.

A kormányzat által nagy büszkeséggel viseltetett szerződéskötés, hogy azért számokban is kifejezhető legyen csaknem 900 millió dolláros üzletet jelent – amennyiben az érvényes A330-as listaárakat vesszük alapul. Egy darab A330-200-ast ugyanis 221.7 millió dollárért kínál az Airbus.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!