Az ASL Aviation csoport felvásárolja a TNT Express légitársaság-leányvállalatát, a TNT Airwayst. Az üzlet feltétele, hogy a TNT Express korábban bejelentett, amerikai FedEx általi felvásárlása megtörténjen, melyet 2016. első felére időzítettek – jelentette be hivatalos közleményében az ASL Aviation csoport.

A TNT Airways egyik Boeing 757-es repülőgépe. A légitársaság többségében azonban 737-es gépeket üzemeltet. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A TNT Airways egyik Boeing 757-es repülőgépe. A légitársaság többségében azonban 737-es gépeket üzemeltet. (Fotó: AIRportal.hu)

A tulajdonosváltásra versenyjogi okok mellett azért van szükség, mert Európai Uniós légitársaságoknak európai cégek, vagy magánszemélyek többségi tulajdonában kell állni.

Az üzlet létrejöttének pillanatában az ASL Aviation csoport átveszi a TNT Airways és Pan Air Líneas Aéreas járatait és a két légitársaság ASL Aviation csoport irányítása alá kerül. A TNT Airways jelenleg 35 darab repülőgépből álló flottát üzemeltet.

Az üzlet részeként az ASL Aviation csoport hosszú távú szolgáltatási szerződést kötött a létre jövő, egyesült FedEx-TNT céggel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tranzakció lezárását követően az ASL Aviation csoport repülőgép-flottája több, mint 130 darabosra nő.

A TNT Airways megtartja a belgiumi Liége repülőterén működő központját, de maga a Liège hub (Eurohub) nem része a légittársaság tulajdonlásában bekövetkező változásnak.

Az ASL Aviation csoport dublini székhelyű, repülőgép üzemeltetéssel, bérbeadással és légijárművek lízingjével is foglalkozó cég. A csoport jelenleg 7 önálló légitársaságot üzemeltet Európában, Afrikában és Ázsiában. A csoporthoz tartozó légitársaságok a menetrend szerinti szolgáltatások mellett cargo és utasszállító repülőgépek ACMI-alapú (saját személyzettel és karbantartással együtt) bérbeadásával is foglalkozik.

Az ASL Aviation csoport irányítása alá tartozik a Magyarországon működő ASL Airlines Hungary (korábbi nevén Farnair Hungary) légitársaság és a Farnair Handling földi kiszolgáló cég is. Az ASL Aviation csoport 382 millió eurós bevételt ért el a 2015. évben.

Az ASL Airlines Hungary egyik magyar lajstromjelű Boeing 737-400F repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az ASL Airlines Hungary egyik magyar lajstromjelű Boeing 737-400F repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!