Kamerák alapján dolgozó, mesterséges intelligenciát használó rendszer segítségével tudhatják meg a pittsburgh-i repülőtér utasai, hogy mennyi időt kell számolniuk a biztonsági ellenőrzésre.

Az utasokat kijelzőkön figyelmeztetik a várakozási időre (Forrás: Pittsburgh Airport)

A fejlesztés megkönnyíti az utasok életét, hiszen így pontosan tudhatják, mikor érdemes megérkezni a terminálra.

A pittsburg-i repülőtér egy helyi vállalat, a Zensors  közreműködésével készítette el az intelligens rendszert, amelyben speciális kamerákat szereltek fel a biztonsági ellenőrzésnél, amik két perces ráhagyással számolják ki a várakozást. A mesterséges intelligenciát használó rendszer azt figyeli, hogy
az utasok átlagosan hány percet töltenek a sorban, de beleszámolja az aktuális utasforgalmat, az utazás időpontját, sőt azt is, hogy az adott időben hány ellenőr dolgozik.

A rendszer azt is jelzi, hogy a nap mely szakaszában várható hosszabb vagy rövidebb sorban állás. Az utasok az aktuális várakozási időre vonatkozó részleteket megtalálják a repülőtér termináljának kijelzőjén és a légikikötő hivatalos weboldalán is.

A kivitelező cég szerint az utasok hamarosan más ellenőrzési pontokon (például útlevél-ellenőrzés) is figyelemmel követhetik a várakozási időket, ezek kamerarendszerét most telepítik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.