Ukrajna hajlandó átadni Hollandiának a koordináló szerepet a malajziai utasszállító repülőgéppel történtek kivizsgálásában, továbbá kész közreműködni a holttestek Amszterdamba szállításában – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő hétfőn Kijevben tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, a koordináló szerep átadását az indokolja, hogy holland volt az áldozatok többsége. Hozzátette: a legfrissebb adatok szerint már 272 holttestet találtak meg. Elszállításukra két vasúti szerelvényt küldtek a kelet-ukrajnai Torezbe.

Ukrán sajtójelentések szerint Jacenyuk az igazságügyi orvosszakértői vizsgálattal kapcsolatban kifejtette, hogy Amszterdamban korszerű laboratórium van a vizsgálatok elvégzésére, az ukrán kormány pedig kész a holttesteket oda eljuttatni. Hozzátette, hogy a szakadárok egyelőre nem engedik a holttestek elszállítását.

Az ukrán kormány és az oroszbarát szeparatisták vasárnap előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajnában szakadárok ellenőrizte területen lezuhant – feltehetően lelőtt – maláj utasszállító áldozatainak holttesteit.

Kijev nem tudja szavatolni a nemzetközi szakértők biztonságát

Kijev nem tudja szavatolni a nemzetközi szakértők biztonságát a malajziai repülőgép lezuhanásának helyszínén, mivel a területet a kelet-ukrajnai szakadárok tartják ellenőrzésük alatt – hangoztatta Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“Nem tudjuk a biztonságot szavatolni olyan területen, amelyet szakadár fegyveresek ellenőriznek, Oroszországtól pedig nem kaptunk garanciákat” – szögezte le.

Hrojszman bejelentette, hogy újabb 27 holttestet és 20 testrészt találtak a mentést végzők a katasztrófa helyszínén. Szavai szerint ezeket is a torezi vasútállomáson álló hűtővagonokba rakják, mint a korábban összegyűjtött 192 holttestet és 8 testi maradványt.

Kitért viszont arra, hogy a hűtővagonok még mindig a szeparatista fennhatóság alatt lévő Donyeck megyei Torezben vesztegelnek. “Jelenleg párbeszédet folytatunk annak érdekében, hogy a vonat a hűtővagonokkal elindulhasson” – tette hozzá.

Michael Bociurkiw, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szóvivője a nap folyamán egy korábbi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a hűtővagonok Torezben maradnak a nemzetközi szakértők odaérkezéséig.
A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, Torez városától nem messze, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok közül 192 holland állampolgár volt.

Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint Porosenko – a kelet-ukrajnai szakadárokra és Oroszországra utalva – ismét sürgette, hogy a nemzetközi közösség állítsa meg azokat, akik “terroristákat irányítanak, finanszíroznak és fegyverekkel látnak el”.

Andrij Purgin, a szakadár “donyecki népköztársaság” első miniszterelnök-helyettese hétfőn közölte: készek a halottakat a kelet-ukrajnai Harkivba szállítani. Ennek előfeltétele, hogy a katasztrófa helyszínére megérkezzenek a nemzetközi szakértők, továbbá Hollandia, Malajzia és a vöröskereszt képviselői. Egyelőre a holttestek a hűtővagonokban maradnak Torez vasútállomásán – mondta. A tervek szerint a szerelvény késő este indul Harkivba, ahol majd elvégzik a genetikai vizsgálatokat.

Hétfőn már megérkeztek Torez településre Hollandia szakértői, akik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelenlétében megtekintették a holttesteket. Peter van Vilet, a holland törvényszakértői csoport vezetője rendben lévőnek találta a holttestek tárolásának körülményeit. Kijelentette: ígéretet kaptak arra, hogy a halottakkal teli szerelvény hétfőn útnak indul.

“Csak szeretném, hogy a vonat menjen el egy olyan helyre, ahol elvégezhetjük a munkánkat. Ez mindenki, különösen az áldozatok hozzátartozóinak érdeke” – mondta.

Megérkezett Kijevbe hétfőn a német légi balesetvizsgáló szervezet (BFU) két szakértője is. Ők hamarosan tovább utaznak Kelet-Ukrajnába, ahova a nap folyamán várják a malajziai, 12 főből álló szakértői csoport megérkezését is.

Porosenko utasított a harcok beszüntetésére a katasztrófa 40 kilométeres körzetében

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn utasította a fegyveres erőket, hogy szüntessék be az oroszbarát szakadárok ellen folytatott harci cselekményeket a malajziai utasszállító gép kelet-ukrajnai lezuhanásának helyszínén, negyven kilométeres sugarú körben.

Az ukrán államfő az intézkedést akkor jelentette be, amikor látogatást tett Malajzia kijevi nagykövetségén. Az elnök felkereste Hollandia kijevi nagykövetségét is.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár – életét vesztette. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne az esethez.

Porosenko a harcok beszüntetésének bejelentése után a szakadár fegyveresekre célozva hangsúlyozta: “a terroristák és az őket támogatók ezek után semmivel sem igazolhatják azt, ha akár egy órára is feltartóztatják a vizsgálatot végzőket, nem húzhatják tovább azt időt, haladéktalanul át kell adniuk a holttesteket az áldozatok hazáját képviselőknek, hogy hazaszállíthassák a halottakat”.

Szavai szerint a szeparatisták három bűncselekményt követtek el: terrortámadást a gépet eltaláló rakéta kilövésével, kegyeletsértést azzal, ahogy a holtestetekkel bánnak, valamint bizonyítékok eltűntetését.

“298 vétlen áldozat, akik egy részének holttestét még mindig nem lehet megtalálni a tolvajok bűnös hozzáállása miatt. Nyolcvan halott gyermek, akiknek szétszóródott játékait fosztogatók lopják el a tragédia helyszínéről” – mutatott rá az elnök.

Az államfő rendelkezett továbbá arról, hogy kapjanak meghívást orosz szakértők is a katasztrófa körülményeinek kivizsgálásában való részvételre. Ezt a vizsgálat minél átláthatóbbá tételével indokolta.

A holland nagykövetségen tett látogatásakor Porosenko megismételte, hogy Kijev terrorszervezetekké kívánja nyilváníttatni a nemzetközi közösség által a donyecki és a luhanszki szeparatisták úgynevezett “népköztársaságait”. Hozzátette, hogy ezt Kijev fel fogja vetni az európai uniós külügyminiszterek soron következő ülésén.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök hétfőn leszögezte: “nincs kétségünk afelől, hogy a malajziai gépet lelőtték nagy valószínűséggel Buk-M1 típusú légvédelmi rakétával”. Hangsúlyozta, hogy a támadást nem hajthatták végre “részeg szeparatisták”, szerinte ugyanis a rakétarendszert csak megfelelően képzett szakember képes működtetni. A kormányfő ezzel arra utalt, hogy feltételezése szerint orosz katonai személyzet hozta működésbe a rakétarendszert. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik vezetője a hétvégén jelentette ki, hogy orosz állampolgárok működtették a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és szavai szerint az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szakadárok oldalán harcoló “orosz zsoldosok” ellopták a malajziai gépen szállított diplomáciai postát. A szeparatisták ezen kívül eltulajdonítják a halottak személyes iratait.

Orosz lapok a katasztrófáról

A Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap hétfőn arról írt, hogy bár egyelőre nem tudni, ki a felelős a malajziai utasszállító repülőgép katasztrófájáért, a Nyugat sietősen Oroszországot vádolta meg.

A történteket ugyanakkor csak egy független vizsgálat derítheti ki, amelyet a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) égisze alatt végeznek el – vélekedett a lap.

A Nyezaviszimija Gazeta által megkérdezett nyugati szakértők szerint a Malaysia Airlines járatának katasztrófája alapvetően megváltoztatja a több hónapja tartó ukrajnai konfliktus jellegét, immáron nem belső ukrán válságról, hanem valódi háborúról van szó a kijevi hatóságok és az Oroszország által támogatott erők között.

Az Ukrajnában lezuhant malajziai Boeing 777-es körüli helyzet a világpolitika kulcsfontosságú tényezőjévé válik – állította a Kommerszant című napilap. Nemcsak az függ a vizsgálat lefolytatásától, hogy megtalálják a felelősöket, hanem az orosz-nyugati kapcsolatok jövője is. Éppen ezért az Oroszország érdeke, hogy a tragédiát független vizsgálat tárja fel, amelynek eredményeit az egész világon elfogadják – véli az újság.

Az ügy azonban nem zárul le az ICAO-vizsgálattal sem – hangsúlyozta a lap által megszólaltatott Szergej Oznobiscsev, az orosz Stratégiai Értékelések Intézetének igazgatója. Szerinte nyilvánvaló, hogy annak eredményét az egyik vagy a másik fél vitatni fogja. Emellett az Oroszországra nehezedő nyomás bármelyik esetben tovább fokozódik.

A Vedomosztyi szerint a malajziai utasszállító katasztrófáját követően az orosz-ukrán szembenállás elveszítette helyi jellegét és a nemzetközi politika tényezőjévé vált. Eddig a szárazföldi Európa vezetői sokkal visszafogottabban léptek fel, mint az amerikaiak vagy a britek. A tragédia azonban kikényszeríti, hogy az európaiak sokkal nyíltabbak legyenek.

A lap szerint Oroszországnak meg kell kezdenie a bizalom helyreállítását az európai kapcsolatokban. Az egész világ figyelme ugyanis a katasztrófa vizsgálatára összpontosul, amely valójában még el sem kezdődött.

“Oroszországtól sok minden függ (a vizsgálat lefolytatásában). Lassítását, a baleset helyszínére történő eljutás akadályozását, a világ úgy értelmezi majd, hogy (az oroszok) valamit el akarnak titkolni” – vonta le következtetését a Vedomosztyi.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!