A fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a maláj utasszállító Kelet-Ukrajnában – közölte hétfőn az Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője az adatrögzítő berendezéseket vizsgáló szakértőkre hivatkozva.

A jelentés szerint számos rakétarepesz találta el a Boeing 777-est, és a nyomáscsökkenés „robbanásszerű”, vagyis hirtelen volt. A szakértők megállapítása alátámasztja azt a feltételezést, hogy légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet.

A járat július 17-én a kelet-ukrajnai Donyeck megyében zuhant le olyan területen, amelyet oroszbarát szakadárok tartanak ellenőrzésük alatt. Kijev szerint a szakadárok lőtték le az utasszállítót egy Buk (NATO-kódnevén SA-11) típusú föld-levegő rakétarendszerrel.

Az utóbbi napokban több olyan fotót, műholdas felvételt és szakadárok lehallgatott telefonbeszélgetéseit hozták ukrán kormányzati szervek nyilvánosságra, amelyek Kijev szerint bizonyítják, hogy a szakadárok rendelkeznek ilyen típusú rakétarendszerrel, és ők felelősek a 298 ember halálát okozó légi katasztrófáért.

Az amerikai hírszerzés előzetes értékelésében szintén arra jutott, hogy kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a maláj utasszállítót. Ukrán és amerikai feltételezések szerint a szakadárok tévedésből lőhették le a járatot, mert azt hiték, hogy az egy ukrán katonai gép.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Liszenko hétfőn közölte, hogy a „terrorellenes” erők betartják az ukrán elnök utasítását, és a gép lezuhanásának helyszíne körüli 40 kilométeres sugarú körben nem hajtanak végre hadműveleteket. Hozzátette ugyanakkor, az a céljuk, hogy körbevegyék a területet és kiszorítsák onnan a szakadárokat. A szóvivő ismételten a szakadárokat vádolta azzal, hogy miattuk nem jutnak el a helyszínre a gép katasztrófájának kivizsgálására érkezett külföldi szakértők. Korábban arról számolt be a szóvivő, hogy Donyeck megye keleti részén az ukrán katonák behatoltak Sahtarszk, Torez, Lutihine településekre és felszabadították Debalcevét.

Nem jutnak el a helyszínre az EBESZ, Hollandia és Ausztrália szakértői

Biztonsági okok miatt nem tudott eljutni a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának a helyszínére az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakértői csoportja, de a holland és ausztrál rendőrökből, illetve törvényszéki szakértőkből álló küldöttség sem.

A holland belbiztonsági és igazságügyi minisztérium – Kijevben is ismertetett – közleményében azt írta, hogy a helyszínre tartó delegáció a térségben tapasztalt robbanások miatt, saját biztonsága érdekében visszafordult a kelet-ukrajnai Donyeckbe.

Sahtarszk városánál – ahol ágyúdörejeket halottak, és azt tapasztalták, hogy a lakosság autókon menekül a városból – az EBESZ-konvoj módosította az útvonalát. Torez közelébe érve arra a következtetésre jutottak, hogy nem biztonságos a továbbhaladásuk, ezért visszafordultak – mondta el a csoport egyik tagja.

Az egyik donyecki szakadár vezető hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a „népköztársaság” kész biztosítani minden feltételt a szakértők munkájához. Kijevet vádolta meg azzal, hogy „bizonyítékokat akar eltüntetni, és ezért akadályozza” a katasztrófa helyszínének megközelítését.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!