A maláj kormány bejelentése szerint május 29-ével befejezik a 2014-ben eltűnt Malaysia Airlines Boeing 777-200-asa utáni keresést, de az még nem világos, hogy mi lesz a következő lépés.

Anthony Loke közlekedési miniszter a Flightglobal szerint azt mondta, az új maláj kormány elkötelezett a keresés folytatása mellett, de konkrét lépésekről még nem született döntés. Annyi biztos, hogy az Ocean Infinity-vel kötött szerződést, amely 29-én leár, nem hosszabbítják meg. Döntést a keresés addigi eredményei alapján hoznak majd.

Az Ocean Infinity idén januárban kezdett el kutatni a 2014 márciusában eltűnt utasszállító gép után. A megállapodás szerint a társaság csak akkor kap sikerdíjat, ha megtalálják a gépet. Erre az eddigi adatok alapján nem sok esély maradt. A csoport az elmúlt hónapokban az Indiai-óceánon kutatott, összesen 33 ezer négyzetmérföldnyi területet vizsgáltak át, de semmilyen nyomát nem találták a repülőgépnek.

Ez már a harmadik terület volt, amelyet a gép eltűnése óta különböző csoportok átvizsgáltak, eddig összesen 53 ezer négyzetmérföldnyi területet vizsgáltak meg, de eredményre nem jutottak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eközben az ausztrál vizsgálóbiztos cáfolta azokat a nyilatkozatokat, amelyek az ausztrál médiában jelentek meg és bejárták a világot. E szerint a gép azért zuhant le, mert a pilóta öngyilkos akciót hajtott végre. A BBC szerint Peter Foley, az ATSB keresési vezetője azt mondta saját vizsgálatuk eredménye szerint a pilóta eszméletlen volt, amikor a gép zuhant, és a Boeing kontrollálatlanul csapódott az óceánba.

A gép 2014. március 8-án tűnt el a radarokról 12 fő hajózó személyzettel 227 utassal a fedélzetén. A 9M-MRO lajstromjelű Boeing 777-es Kuala Lumpur-ból Pekingbe tartott, amikor 40 perccel a felszállást követően eltért a tervezett útvonaltól és déli irányba fordult, majd eltűnt a radarokról. A repülőgép személyzete nem adott le semmilyen vészjelzést, a repülőgép összes kommunikációs rendszerét és transzponderét lekapcsolták.